Брюксел заяви, че изборният процес в Сърбия се нуждае от

...
Брюксел заяви, че изборният процес в Сърбия се нуждае от
Коментари Харесай

ЕС: Изборният процес в Сърбия се нуждае от осезаемо подобрение

Брюксел съобщи, че изборният развой в Сърбия се нуждае от " осезаемо усъвършенстване ", откакто интернационалните наблюдаващи разкритикуваха социологическите изследвания, в които партията на президента Александър Вучич реализира победа.


" Със угриженост установяваме, че изборният развой се нуждае от осезаемо усъвършенстване и по-нататъшни промени ", се споделя в изказване на ръководителите на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и разширението.

" Очакваме също по този начин способените национални органи да подхващат транспарантни дейности по достоверни сигнали за нередности. Това включва и изказванията, свързани с локалните избори в Белград и други общини. "

Наблюдатели, в това число от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), обявиха, че са записали " нередности ", в това число пазаруване на гласове и подправяне на бюлетини по време на вота в неделя.

Дясната Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич получи към 46% от гласовете на парламентарните избори, до момента в който водещата опозиционна коалиция си обезпечи единствено 23,5%.

Изглеждаше, че СНС е подготвена да затегне хватката си върху властта, откакто съобщи, че е спечелила 127 от 250-те места в Народното събрание след гласуването в неделя.

Опозиционните групи показаха подозрения по отношение на валидността на вота след обвиняванията, че държавното управление е разрешило на хиляди нерегистрирани гласоподаватели от прилежаща Босна да гласоподават нелегално в столицата Белград.

Хиляди хора демонстрираха пред постройката на изборната комисия на Сърбия в центъра на Белград след апелите на опозиционния лагер.

Германия назова докладваните нередности " неприемливи " за страна, която се надява да се причисли към Европейския съюз.

В изказването на Европейски Съюз се споделя, че " вярното действие на демократичните институции на Сърбия " е причина за упоритостите на страната да стане член на блока. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР