Брюксел започна нова офанзива срещу избягването на данъци в Европейския

...
Брюксел започна нова офанзива срещу избягването на данъци в Европейския
Коментари Харесай

Еврокомисията иска Амазон да плати 250 млн. евро данъци заради неправомерни облекчения в Люксембург

Брюксел стартира нова атака против избягването на налози в Европейския съюз от страна на софтуерни колоси като " Амазон " и " Епъл ".

" Амазон " ще би трябвало да заплати 250 милиона евро налози, тъй като Люксембург непозволено е решил да даде на компанията данъчни облекчения, разгласи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер . Решението на управляващите в херцогството е важало за интервала от 2003 до 2011 година и облекченията, дадени на " Амазон " са изкривили конкуренцията и са равносилни на непозволена държавна помощ, изясни Вестагер.

Данъчното решение е одобрило непростим способ за изчисление на подлещажите на данъчно облагане приходи на " Амазон " в Люксембург. То разрешило на " Амазон " да трансферира близо три четвърти от приходите си от неговата настояща компания към неговата холдингова компания. С други думи, от компанията, която е обект на данъчно облагане в Люксембург, към компания, която не е. В резултат на това три четвърти от приходите от всички продажби на " Амазон " в Европа са останали необложени с налози, уточни Вестагер.

От " Амазон " оповестиха, че не считат, че са били обект на особено отношение в Люксембург, нито че дължат налози със задна дата. Засега акциите на компанията не са наранени от условието на Европейската комисия.

По проблема с изягването на налози от друга софтуерна компания - " Епъл ", Маргрете Вестагер разгласи, че против Ирландия ще бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз. Миналата година Брюксел разгласи, че страната е дала противозаконни данъчни облекчения на " Епъл ", тъй че компанията е била обложена с не повече от 1 % корпоративен налог.

Преди повече от година Европейската комисия одобри решение, с което изиска от Ирландия да изземе до 13 милиарда евро непозволена държавна помощ от " Епъл ". Ирландия обаче към момента не е взела никакви пари, даже отчасти, изясни Вестагер.

Ирландия дефинира решението на Европейската комисия като извънредно разочароващо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР