Брюксел ще решава проблема ни с минималната заплата. Български работодателски

...
Брюксел ще решава проблема ни с минималната заплата. Български работодателски
Коментари Харесай

Брюксел ще решава проблема ни с минималната заплата

Брюксел ще взема решение казуса ни с минималната заплата. Български работодателски организации сезираха Европейската комисия по въпроса с формулата за установяване на минималната работна заплата у нас.
Според представителите на бизнеса
при въвеждането на новите правила за установяване на минималното заплащане не е спазена процедурата, заложена в европейската инструкция.

Адекватна ли е новата формула за установяване на минималната работна заплата разясниха пред Българска национална телевизия заместник-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева и
президентът на КНСБ Пламен Димитров.
„ Според процедурата при определянето на минимална работна заплата би трябвало оценка на това какъв брой съответна е тя. В България казахме, че минималната работна заплата е равна на 50% от междинната. С това се обезсмисля цялата процедура, която предхожда това решение –
създаването на критерии,
ролята на работодатели и синдикати и се споделя: „ Това число ще бъде толкоз, то се дефинира през септември на база статистически данни “, сподели Минчева.

„ Ние би трябвало да приемем механизъм за установяване на минималната заплата и тя би трябвало да е съответна, съгласно директивата. Тя предизвиква и груповото трудово договаряне, за което у нас никой не приказва,
само че за нас тази част е значителната.
Затова, ненапълно, бих се съгласил, че по метода, по който българският парламент се базира на директивата, той не я транспонира, а се базира на нея и фиксира едно съответствие. Да, втората част на директивата – поощряване на груповото договаряне на заплащането на труда в доста огромна степен не видя бял свят.
Това, което направи Народното събрание
е една стъпка, само че върху нея би трябвало да се гради – тази адекватност би трябвало да се мери и оттук нататък и нагоре над това минимално равнище “, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР