Брюксел ще бъде ентусиазиран, ако независима Шотландия се върне в

...
Брюксел ще бъде ентусиазиран, ако независима Шотландия се върне в
Коментари Харесай

Лондон бесен за коментар на Туск за членство на Шотландия в ЕС

Брюксел " ще бъде въодушевен ", в случай че самостоятелна Шотландия се върне в Европейски Съюз. Това съобщи някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, представен от " Политико ".

Това провокира незабавна реакция от Лондон. Външният министър на Англия Доминик Рааб разказа изявлението като " неевропейско и много безконтролно ".

След като Англия напусна Европейски Съюз в петък вечерта, позицията на държавното управление на Шотландия е да провежда нов референдум за самостоятелност и връщане в Общността, което е срещу желанията на английското държавно управление.

Емоционално няма подозрение, че всеки ще бъде въодушевен тук в Брюксел и като цяло в Европейски Съюз, означи Туск пред Би Би Си. Той акцентира обаче, че страната ще би трябвало да извърши критериите за присъединение към Общността.

Имаме си наш контракт, в случай че да вземем за пример нещо се случи като самостоятелност на Шотландия, то тогава ние се нуждаем от нов развой, сподели Туск. Той персонално ще приветства участие на Шотландия в Европейски Съюз: " Ако ме питате за страстите и същинските ми усеща, вие ще срещнете единствено съпричастие ".

Но Рааб предизвести, че изказванията на Туск са " много неевропейски и много безотговорни, като се има поради сепаратистките трендове в Испания, във Франция и Италия ".

Според него едва ли европейските водачи ще приветстват сходен език.

В отворено писмо водачът на Шотландската национална партия и първи министър Никола Стърджън прикани европейците да " оставят светнато за Шотландия ".

Рааб акцентира, че държавното управление на Англия чака Шотландската национална партия да съблюдава резултата от извършения преди няколко години референдум за самостоятелност и да не упорства за втори референдум.

От петък среднощ Обединеното кралство публично не е член на Европейския съюз.

Шотландската национална партия завоюва 48 от 59-те места в районния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън даде обещание да провежда втори референдум за самостоятелност в края на 2020 година

На референдум през 2014 година множеството шотландци гласоподаваха срещу обособяване от Англия, само че пък поддържаха оставане в Европейски Съюз на плебисцита през 2016 година, което се употребява от Шотландската национална партия за набиране на поддръжка за втори референдум за самостоятелност.

Преди дни Народното събрание на Шотландия гласоподава за осъществяване на втори референдум. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР