Брюксел. НАТО покани Русия за нов кръг от преговори, за

...
Брюксел. НАТО покани Русия за нов кръг от преговори, за
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: НАТО покани Русия на нов кръг от преговори

Брюксел. НАТО предложения Русия за нов кръг от договаряния, с цел да „ откри дипломатически път напред “, сподели генералният секретар на Алианса, представен от „ Анадолската организация “

„ Тази заран изпратих писмо до външния министър (Сергей) Лавров, като повторих поканата си към Русия да продължим разговора си в серия от срещи в Съвета НАТО-Русия за намиране на дипломатически път напред “, сподели Йенс Столтенберг в границите на взаимна конференция с английския министър председател Борис Джонсън след срещата им.

Той удостовери готовността на НАТО да прегледа съветските опасения и да разиска европейската сигурност, само че акцентира, че НАТО няма да направи компромис с главните си правила.

Той изясни, че НАТО е предложило взаимни информации за учения и нуклеарна политика, способи за повишение на прозрачността и понижаване на рисковете във военните действия и работа за понижаване на галактическите и кибер заканите.

Столтенберг предизвести, че европейската сигурност е изправена пред „ рисков миг “, защото „ броят на съветските сили нараства “.

„ Времето за предизвестие за възможна офанзива понижава “, сподели той, обяснявайки, че с изключение на 100 000 бойци, струпани с благоприятни условия във и към Украйна (НАТО смята Крим за част от Украйна-бел.ред.), Русия е разположила най-големите сили в Беларус след края на Студената война.

Той акцентира, че Русия има избор сред дипломатическо решение и борба, само че във втория случай „ ще платят висока цена, ще има стопански наказания, ще има засилено военно наличие на НАТО на изток “.

Столтенберг добави, че НАТО обмисля да ускори позицията си в източната част на алианса посредством разполагане на бойни групи в Румъния и Черноморския район, сходно на тези в Полша и Балтийския район.

Миналия месец НАТО отхвърли съветските претенции за евакуиране на войските и оръжията си от Източна Европа и за прекъсване на трансатлантическата интеграция на Украйна в формалния си отговор на проектодоговорите, които Русия съобщи на НАТО и Съединени американски щати предишния декември.

Военният алианс също по този начин предложи да се възстановят съответните офиси в Москва и Брюксел и прикани Русия да стартира договаряния за надзор на въоръженията.

САЩ, със своите европейски съдружници, упрекнаха Русия, че е подготвила почвата за инвазия в Украйна, откакто е съсредоточила повече от 100 000 бойци и забележителна артилерия и танкове на границата с тази страна.

В допълнение към това минимум 30 000 съветски бойци сега вземат участие в взаимни военни учения в Беларус.

Москва отхвърли да се приготвя за военна атака и съобщи, че нейните войски са край украинската граница и Беларус за постоянни учения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР