Брюксел. Европейският съюз може да се сблъска с недостиг на

...
Брюксел. Европейският съюз може да се сблъска с недостиг на
Коментари Харесай

Reuters: ЕС може да се сблъска с недостиг на ключови материали за диагностика и лечение на онкологични заболявания

Брюксел. Европейският съюз може да се сблъска с дефицит на радиоактивни изотопи, които са основни за диагностицирането на редица болести и лекуването на рак, съгласно публични лица и документи, представени от Reuters .

ЕС е най-големият производител в света на молибден-99, радиоизотоп, употребен в 80% от всички нуклеарни процедури в международен мащаб, в това число при скрининг за разкриване на сърдечни болести и лечения за заличаване на ракови кафези, демонстрират данните на Европейски Съюз.

Но производството на молибден-99 зависи най-много от нуклеарни реактори, ситуирани в Нидерландия и Белгия, които остаряват.

„ Без подмяна на застаряващата сега европейска индустриална инфраструктура, Европейски Съюз ще зависи от задгранични доставки “, споделя Михаел Стибе, заместник-постоянен представител на Нидерландия, по време на обществена сесия на среща на здравните министри на Общността, извършена в Брюксел.

„ Това евентуално може да аргументи сериозен дефицит на радиоизотопи и да заплаши достъпа до жизненоважни лекувания за всички европейски жители “, добави той, като прикани Европейски Съюз да помогне за финансирането на прехода към нови реактори.

Представители на други страни от Европейски Съюз, в това число Германия и Белгия, поддържаха апела на Нидерландия.

„ Тъй като европейските проучвателен реактори наближават своя „ витален път “, несигурността по отношение на дълготрайното непрестанно доставяне с радиоизотопи може да породи неустойчивост в интерес на външни съперници, способни да се възползват от опцията “, се споделя в документ на Европейската комисия.

Очакваният спад в производството в Европейски Съюз се усложнява от бързото повишаване на търсенето на радиоизотопи, сподели още представителят на Нидерландия.

„ Недостатъците в тази област се показват и от обстоятелството, че цените на тези изотопи са се повишили с 300% в някои случаи “, сподели ръководителят на срещата, министърът на опазването на здравето на Словения Янез Поклукар.

В края на октомври Европейска комисия също предизвести здравните специалисти от Европейски Съюз за вероятен дефицит през идната година на йод-131, различен радиоизотоп от решаващо значение за диагностиката и лекуването на няколко положения, съгласно протокола от срещата.

Комисията не отговори на настояването на организацията за коментар по въпроса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР