Брюксел. Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в събота

...
Брюксел. Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в събота
Коментари Харесай

ТАСС: Еврокомисарят по икономиката обвини Русия, че е намалила с 25% доставките на газ за С през есента

Брюксел. Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в събота упрекна Москва, че доставките на съветски газ за Европейския съюз през октомври-ноември са намалели с 25% спрямо предходната година, предава ТАСС .

По думите му, Европейски Съюз в този момент получава газ „ от Норвегия и Алжир в цялостен размер “. „ А доставките на газ от Русия през октомври и ноември са намалели с 25% в съпоставяне със същите индикатори предходната година “, сподели Джентилони, изказвайки се на интернационалната конференция „ Средиземноморски разговори “.

Междувременно на 1 декември Газпром заяви, че по предварителни данни от началото на 2021 година компанията е нараснала износа на газ за страни отвън Оперативно-наблюдателно дело с 6,6% (с 10,6 милиарда кубически метра), до 171,5 милиарда кубически метра. По-специално от началото на годината Газпром усили доставките на газ за Германия (с 16,8%), Италия (с 19,5%), Румъния (с 221,8%), Полша (със 7,5%), Финландия (с 9,1%) %), България (с 43,8%), Гърция (с 12,2%), Словения (с 53,9%), се споделя в известието на холдинга.

Кризата в европейската газова промишленост ескалира тази есен, откакто спотовите цени на газа започнаха да се повишават до небесата, надхвърляйки 1000 $ за хиляда кубически метра и съвсем доближиха две хиляди $ на фона на ниската претовареност на газохранилищата, напомня ТАСС. Според наблюдаващи рецесията е провокирана от комплекс от фактори. Един от тях е избухливото повишаване на търсенето на газ в Азия, което провокира повишение на котировките на азиатския пазар, както и приключване на доставки от европейското направление. Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че делът на вятърната сила в Европа понижава. Основната причина за високата волатилност на пазара на газ обаче беше ниската претовареност на оборудванията за предпазване на газ.

На 13 октомври съветският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, оцени като " политически стимулирано бръщолевене " обвиняванията против Русия, че употребява силата като оръжие. Той уточни, че „ даже през най-трудните интервали на Студената война Руската федерация постоянно, непрестанно, изпълнявайки напълно договорните си отговорности, доставяше газ за Европа “. По-рано Путин акцентира, че Газпром в никакъв случай не е отказвал да усили доставките на газ за Европа, в случай че са постъпили съответните претенции.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР