Брюксел/Анкара. Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването на

...
Брюксел/Анкара. Турция е блокирала започването на преговорите за присъединяването на
Коментари Харесай

ДПА:Турция блокира старта на преговорите за членство в НАТО на Швеция и Финландия

Брюксел/Анкара. Турция е блокирала започването на договарянията за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, удостовери през днешния ден за ДПА източник от алианса.

По тази причина Северноатлантическият съвет, ръководещият орган на НАТО, не е в положение да стартира неотложно процедурата. Днес държавните управления в Стоколм и Хелзинки подадоха посредством видеовръзка пред генералния секретар Йенс Столтенберг своите публични заявки за участие. Столтенберг сподели, че алиансът ще прегледа заявките допустимо най-бързо, само че акцентира, че ще би трябвало да бъдат регистрирани ползите на всички страни членки.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано денем, че Анкара не може да се съгласи с препоръчаното разширение на НАТО, тъй като то ще подкопае вътрешната сигурност на пакта. Той повтори изказванията на турското държавно управление, че Швеция и Финландия на процедура подкрепят тероризма посредством поддръжката си за Кюрдската работническа партия (ПКК) и Кюрдските сили за национална самозащита (КСНС).

Турция счита тези две групировки за терористични, възприема ги като опасност за своята национална сигурност, а турската войска постоянно влиза в стълкновения с техния бойци по границата със Сирия и Ирак. Съединени американски щати обаче са приели КСНС за собствен съдружник в битката с джихадистите от " Ислямска страна ", уточни ДПА.

Ройтерс добави, че съгласно Анкара в Швеция и Финландия са намерили леговище хора, свързани с ПКК, както и почитатели на Фетула Гюлен, който турските управляващи упрекват в организирането на несполучливия опит за прелом през 2016 година Ердоган е споделил още, че Турция няма да поддържа кандидатурата за участие в НАТО на страни, налагали наказания на Анкара. Швеция и Финландия не разрешиха износа на оръжия за Турция след нейната атака против КСНС в Сирия през 2019 година

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР