Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с

...
Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с
Коментари Харесай

БНБ понижи очакванията си ръст на БВП през тази година

Брутният вътрешен артикул на България се чака да нарасне с 2,2% през актуалната година след покачване с 1,8% през 2023-та, сочат новите макроикономически прогнози на Българска народна банка, представени от NOVA. Това съставлява низходяща проверка по отношение на декемврийската прогноза на Българска народна банка за покачване на Брутният вътрешен продукт с 2,5% през 2024 година

Според Централната банка в поддръжка на растежа ще бъде вътрешното търсене, до момента в който чистият експорт ще се отрази негативно. Вътрешното търсене се чака да бъде подкрепено от повишаване на частното ползване в изискванията на повишаващи се приходи от труд в действително изражение, напредък на капиталовата интензивност, както и от по-високо държавно ползване.

За ускоряването на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт главно въздействие оказва допусканото прекосяване на приноса на изменението на запасите от мощно негативен през 2023 година в безпристрастен през 2024 година, заложено в новата прогноза на Българска народна банка.

Негативната динамичност на чистия експорт пък отразява планувания по-голям напредък на вноса по отношение на този на износа на артикули и услуги. Външното търсене на български артикули и услуги се чака да нарасне с 2,1% през 2024 година и да се форсира до 3,3% през 2025 година и до 3,4% през 2026 година

Българска народна банка също по този начин чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира през 2025 година до 3,3% и по-късно да се забави до 2,6% през 2026 година, като тази динамичност в огромна степен се дефинира от заложения профил на обществените вложения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР