Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е спаднал с 1,4%

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е спаднал с 1,4%
Коментари Харесай

БВП на САЩ спадна с 1,4% на годишна база през първото тримесечие

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Съединени американски щати е понижен с 1,4% на годишна база, което бележи внезапен поврат от 6,9% годишен ритъм на напредък през четвъртото тримесечие на 2021 година, заяви Министерството на търговията на страната в четвъртък, представено от The Wall Street Journal . Първото тримесечие беше най-слабото от пролетта на 2020 година, когато пандемията ot Covid-19 и обвързваните с нея прекъсвания доведоха американската стопанска система в дълбока, въпреки и къса, криза.

Спадът се дължи на възходящия търговски недостиг. Вносът в Съединени американски щати набъбна, а износът спадна, като динамичността отразява обвързваните с пандемията ограничавания във веригата на доставки. По-бавният ритъм на вложенията в ресурси от бизнеса през първото тримесечие – спрямо бързото струпване на ресурси в края на предходната година – също тласна растежа надолу.

Освен това намаляващите държавни тласъци, свързани с пандемията, са натежали върху Брутният вътрешен продукт.

Потребителските разноски, главният мотор на стопанската система, набъбнаха с 2,7% годишен ритъм през първото тримесечие, леко ускоряване от края на предходната година. Бизнесът също по този начин вложи повече пари в съоръжение и научноизследователска и развойна активност, което провокира 9,2% нарастване на бизнес разноските.

Докладът за Брутният вътрешен продукт е малко евентуално да промени проектите на Федералния запас за бързо повишение на лихвените проценти тази година, в това число с половин процентен пункт на двудневна среща идната седмица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР