Броят на зрителите расте, но финансовото състояние на Русенската опера

...
Броят на зрителите расте, но финансовото състояние на Русенската опера
Коментари Харесай

Нужни са 6 милиона лева за реконструкция на сцената на Русенската опера

Броят на феновете пораства, само че финансовото положение на Русенската опера не е положително

Три министър председатели и два " комерсиални " плана приготвя Държавната опера в Русе до края на креативния сезон през тази година. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на културния институт Пламен Бейков.

Първата премиера за новата година е операта " Тоска ", която ще бъде показана на 25 февруари.

" Това ще бъде новаторски театър с виртуален фон, който ще се прожектира. Това ще сътвори особена среда на театралното деяние. Режисьор е Орлин Анастасов ", изясни Бейков.

Оркестърът на Русенската опера ще открие и 62-рото издание на интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни " на 16 март тази година.

" Имаме достойнството да открием тазгодишното издание на фестивала с концертно осъществяване на балета " Калиопа " - новата творба на композитора и диригент Емил Табаков. Балетът е извънредно тясно обвързван с Русе. Емил Табаков и създателят на либретото Александър Малчев са от Русе. Темата е извънредно русенска. Балетът интерпретира градската легенда за любовта сред Калиопа и Мидхат паша. Стратегията е в началото творбата да бъде показано като музикална творба, а по-късно сме в търсене на средства да създадем почтена продукция на този балет. Надявам, се че до края на годината ще успеем ", изясни Бейков.

Втората премиера на Русенската опера ще се състои на 27 март тази година.

" Ще представим историческата опера " Лето 893 " от Парашкев Хаджиев. През тази година се навършват 50 години от първото осъществяване на операта и 1130 години от Преславския църковно-народен събор, с който завършва процесът на покръстването. С тази режисура ще гостуваме и във Велико Търново ", изясни Бейков.

Той сподели още, че оркестърът на Русенската опера ще закрие интернационалния фестивал " Мартенски музикални дни " на 2 април тази година със симфоничен концерт. Диригент ще бъде Юрий Илинов.

Бейков осведоми, че през лятото Русенската опера ще провежда още веднъж фестивала " Сцена под звездите ".

" Ще представим също балетния театър " Зле опазеното момиче ", операта " Аида ", ще имаме премиера на " Норма ", сподели Бейков.

Директорът на Русенската опера изясни, че трупата работи и върху два комерсиални плана.

" Ще приключим креативния сезон със взаимен план с група " Кикимора ". Това е концерт, който ще включва известни части на рок групи, които са направени в аранжименти за симфоничен оркестър и за рок бандата ", изясни Бейков.

Вторият план ще е с Братя Аргирови.

" В същността си те са типичен музиканти - единият свири на пиано, а другият е виолончелист. В концерта ще се включат и оперни артисти, а диригент ще бъде основният диригент на Русенската опера Димитър Косев, който е доста добър аранжор на известна музика ", изясни Бейков.

Русенската опера е обърнала съществено взор и към детската публика. Ще бъде основан спектакълът " Приказка за вълшебната флейта " по операта " Вълшебната флейта " от Моцарт, който е по извоюван план пред Национален фонд " Култура ".

Бейков сподели още, че ще продължат и просветителните концерти за деца. Към тях има огромен интерес освен от учебни заведения, само че и от детски градини.

Броят на феновете пораства, само че финансовото положение на Русенската опера не е положително

По думите на Бейков от началото на креативния сезон се следи непрекъснато повишаване на броя на феновете, посещаващи спектакли на Русенската опера.

" Смея да се полаская, че това повишаване се дължи и на промотирането на продукциите ", изясни шефът на културния институт.

Въпреки това финансовото положение на Русенската опера не е положително. " Тя продължава да бъде в този акумулиран през годините дълг, който към този момент е близо 6 млн. лв.. За страдание, той продължава да се натрупва, защото към момента броят на феновете, който могат да закупят количество билети на избрана стойност, е невисок и не е задоволителен. Изплащането на заплати генерира този дълг, който нараства - въпреки и с по-бавни темпове ", сподели Бейков.

Той разяснява, че излаз от тази обстановка може да има с нормативни промени на методиката, по която се реализира финансирането на културните институти.

В Русенската опера работят повече от 260 души. По думите на Бейков заплатите на чиновниците са едни от най-ниските в страната. Средното заплащане е към 1000 - 1050 лв.. " Текучество на чиновници има и то визира най-вече оркестъра. Мисля, че главната причина е ниското възнаграждение. Обявяваме състезания. Явяват се прелестни претенденти, които откакто схванат какви са изискванията, се отхвърлят да дойдат при нас ", разяснява Бейков.

Той напомни, че в България има единствено пет опери - в Русе, София, Стара Загора, Варна и Бургас, както и една общинска опера в Благоевград.

" Нашето позициониране в Северна България ни задължава да осигуряваме достъп до просвета на жителите от Дунавския район. В моята тактика извънредно доста залагам на това. Например ние съвсем обичайно гостуваме в Свищов и в Тутракан ", сподели Бейков.

Нужни са към 6 млн. лв. за реорганизация на сцената на Русенската опера и обвързваните с нея пространства

Той изясни и до каква степен е стигнал ремонтът на постройката на Русенската опера, която пострада съществено при огромен пожар доскоро повече от две години.

" Покривът към този момент е построен. Монтирана е повече от половината от подемната техника. Сцената сега е чиста и топла, ще репетираме там, до момента в който стартират идващите поправки ", сподели Бейков.

По думите му съвсем е подготвен планът за реорганизация на сцената и функционално обвързваните с нея пространства. Необходими са към 6 млн. лв.. Това включва разработване на товарен асансьор, разширение на оркестрината, създаване на театрална техника, ново осветяване и електрическа апаратура.

" Сцената и нейните функционални пространства не са ремонтирани главно от 50 години. Има ужасно доста работа. Готови сме и с други планове - за укрепването на постройката и за контролиране на наклоните на територията към нея, с цел да може дъждовните води да се отичат, където би трябвало ", сподели Бейков.

" Тези средства ще обезпечат основаването на съвременна сцена - с озвучаване, с опция за звукозапис, с най-хубавото осветяване. Кога ще се върнем назад в постройката зависи от две неща - по какъв начин ще протекат процедурите, свързани с публичните поръчки, а другото изискване е средствата да бъдат регулярно отпускани. Планираме реализиране на стадиите до 2025 година в това число ", изясни шефът на Държавната опера в Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР