Броят на загиналите при унищожителните земетресения в Турция надхвърли 46

...
Броят на загиналите при унищожителните земетресения в Турция надхвърли 46
Коментари Харесай

Унищожителните земетресения в Турция: Вече над 46 000 загинали, милион и половина са без подслон

Броят на починалите при унищожителните трусове в Турция надвиши 46 хиляди души, заяви през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който приказва след съвещание на турското държавно управление. Заседанието на държавното управление продължи над четири часа.

Ердоган уточни, че основната тематика в границите на предизборната акция ще бъде оправянето с последствията от унищожителните земетресения на 6 февруари. Президентските и парламентарни избори в Турция са планувани за 14 май. Ердоган удостовери през днешния ден, че изборите ще се състоят на тази дата, написа Българска телеграфна агенция.

" Трябва да оставим предизборната фаза зад тила си и да се съсредоточим върху помощта за потърпевшите при земетресението. Провеждането на изборите на 14 май, както към този момент казахме, ще ни даде тази опция. Очаквам да подпиша надлежно решението в петък, 10 март ", уточни Ердоган.

46 104 жители починаха при земетресенията, посочи още президентът, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

" Още при започване на бедствието като страна мобилизирахме всичките си старания. Нашите министри посетиха неведнъж регионите на земетресението. Мобилизирахме издирвателни и избавителни отряди с обща бройка 35 хиляди души. 271 хиляди държавни чиновници и доброволци се включиха в напъните за оказване на помощ на потърпевшите при земетресенията. Още половин милион души се притекоха на помощ на потърпевшите ", уточни Ердоган, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Един месец след трусовете в Турция се пробва да се възвърне при големи компликации. 1 милион и половина души остават без заслон, заяви Българска национална телевизия. Градове от палатки и контейнери се появиха на мястото на разрушенията. 2 милиона души напуснаха засегнатите региони и искащите да се изселят се усилват. За тях управляващите обезпечават безвъзмездни полети и влакове.

В Сирия бедствието докара до друго - усилва се броят на смъртните случаи от холера. Има опасения, че заболяването може да се популяризира и в Турция.

Почти 52 хиляди са жертвите в Турция и в Сирия. По данни на Организация на обединените нации след бедствието има общо 210 милиона тона парчета. Ако бъдат насъбрани до височина от 1 метър, руините ще обзет територия от 100 квадратни километра, колкото е размера на Барселона.

Общо 332 са градовете от палатки, издигнати в засегнатите турски провинции. Издигнати са над 10 хиляди градове от контейнери. Продължават да никнат нови.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР