Броят на загиналите и пострадали деца все още не е

...
Броят на загиналите и пострадали деца все още не е
Коментари Харесай

Милиони деца в Турция и Сирия се нуждаят от спешна хуманитарна помощ

Броят на починалите и потърпевши деца към момента не е доказан

Седмица след двете опустошителни трусове и повече от 1600 вторични труса в Турция, които доведоха до вреди и в Сирия, милиони деца се нуждаят от незабавна филантропична помощ, сигнализират от УНИЦЕФ. 4,6 милиона деца живеят в 10-те провинции в Турция, потърпевши от земетресенията, а повече от 2,5 милиона - в засегнатите региони на Сирия, предава.

Броят на починалите и потърпевши деца към момента не е доказан, само че най-вероятно са хиляди. Официалният сбор на жертвите към този момент надвиши 35 000.

УНИЦЕФ България към този момент стартира акция за набирането на средства в помощ на потърпевшите. Екипите на Детския фонд на Организация на обединените нации са на терен дружно с сътрудници, с цел да доставят филантропична помощ – медицински материали, одеяла, облекла, чиста питейна вода и хигиенични материали, както и да обезпечат безвредни пространства, където децата могат да играят и да се възстановят от травматичните събития, на които са станали очевидци.

Нуждите на засегнатото население са големи, а провокациите са доста. Разрушенията на основни пътища дружно с ниските температури и преваляванията от сняг и дъжд затрудняват достъпа до нуждаещите се и доставянето на нужната помощ. Много от лицата, оказващи първа помощ, са починали, ранени или разселени, а офисите и оборудването са им разрушени изцяло или отчасти.

Най-малко 6 милиона души в Сирия са наранени от земетресението. По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) броят на хората, останали без дом там, може да доближи 5,3 милиона души. Най-незабавните цели на УНИЦЕФ са обезпечаването на достъп до чиста питейна вода и хигиенични материали, които са от основна значимост за предотвратяването на болести в първите дни от рецесията.

В Турция фокусът е върху закрилата на децата, като обезпечава незабавна психосоциална поддръжка в пространства, подобаващи за деца, прави оценка вредите върху водните уреди и водоснабдителните услуги и потребностите от здравни услуги и храна, доставя зимни детски облекла, одеяла и хигиенични комплекти. Около 1,1 млн. души се намират във краткотрайни приемни центрове в Турция. Много лечебни заведения, учебни заведения и образователни заведения са разрушени. Повече от 2 милиона възпитаници, в това число над 353 000 деца бежанци, са наранени от земетресението.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР