Броят на танцьорите не е случаен. 1342 години са изминали

...
Броят на танцьорите не е случаен. 1342 години са изминали
Коментари Харесай

Над 1300 души са хванаха на най-дългото хоро в София frognews.bg

Броят на танцьорите не е инцидентен. 1342 години са минали от основаването на България през 681 година Това е най-голямото хоро, извивало се до момента в столицата, и посредством него уредниците насочат обръщение за мир по целия свят.

 

Събитието се провежда от Христо Димитров и неговия отбор “Българе “. След площада хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите предстаиха общ театър.

 

“Такова предизвикателство в моя живот в никакъв случай не съм имал. Да направиш един театър, в който да вземат участие 1342-ма танцьори, но не да излязат един след различен на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да извършват един общ сюжет и постановка - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният замък в миналото е виждал в миналото нещо сходно ", сподели пред БГНЕС Димитров.

 

“Идеята е всяка година това да става по-голямо и по-голямо и да приобщаваме колкото се може повече хора – и поданици, и посетители на столицата, с цел да го превърнем в мощна традиция, която да демонстрира, че ние, българите, можем да вършим и някакви неща дружно. Аз мисля, че на някои хора в България е нужно да покажем това. А силата от 2000-3000 души, хванати за ръце, с цел да танцуват, просто е невероятна “, добави той.

 

Международният ден на танца е световен празник на танца, основан от Танцовия комитет на Международния сценичен институт, главен сътрудник за театралните изкуства на ЮНЕСКО.

 

Събитието се организира всяка година на 29 април, когато е годишнината от рождението на Жан-Жорж Новер, считан за " татко " на модерния балет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР