Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504

...
Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504
Коментари Харесай

Голяма промяна! Министър зарадва хиляди пенсионери

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на беднотия (504 лева.) ще се понижи два пъти благодарение на предвидените дейности за повишение на техните доходи в квалифицирания от служебното държавно управление план на бюджет на държавното публично обезпечаване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души.

Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред публицистите след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.
-->
На него бяха обсъдени плановете на закони за държавния бюджет, Националната здравноосигурителна каса и държавното публично обезпечаване за 2023 година, които не бяха подкрепени от членовете на НСТС.

Трите закона гарантират социално-осигурителните права на хората. В региона на държавното публично обезпечаване се предлага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 година, да се покачат с 12%. Това отразява настоящото все още предписание за осъвременяване на пенсиите посредством отчитане на 50 на 100 от показателя на потребителските цени и 50 на 100 от междинният застрахователен приход за миналата година, изясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще докара до повишаване на междинната пенсия с 16,7%, като размерът й се чака да надвиши 788 лева

Министър Лазаров акцентира, че с плануваните ограничения в региона на пенсионната система се чака пенсионният приход да замества съвсем 71% от чистия приход на човек преди пенсионирането, съобщи БГНЕС.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и обществената политика са обезпечени правата на хората, които получават поддръжка от обществената система. „ Няма заледяване на социално-осигурителни заплащания. Има забележителен растеж в разноските на министерството за заплащането на заплатите на персоналните асистенти, които получават заплащане по реда на Закона за персоналната помощ, сподели министър Лазаров.

Той напомни, че от 1 януари 2023 година има нарастване с 22% на финансовата поддръжка, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни следва доста повишаване на обществените помощи поради обвързването на техния размер с линията на беднотия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР