Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037

...
Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037
Коментари Харесай

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037 души

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко доближи 1037 души, а над 1200 са ранени, съобщи вътрешното министерство на страната, представено от държавната телевизия.

Трусът с магнитуд 7,2 по Рихтер нощес разтресе мароканската планинска верига Висок Атлас, напомня Ройтерс. Земетресението срути исторически здания в Маракеш, а жителите на огромните градове бяха принудени да изоставен домовете си в резултат на най-смъртоносния трус в страната от над шест десетилетия.

В село Амизиз, покрай епицентъра, чиновници на избавителни екипи претърсваха парчета с голи ръце. " Когато усетих, че земята се тресе под краката ми и че къщата се накланя, побързах да изкарам децата си на открито. Но съседите ми не можаха ", сподели Мохамед Азау. " За страдание никой от това семейство не беше открит жив. Бащата и синът бяха открити мъртви, а майката и дъщерята към момента се търсят ".

Около 20 мъже, измежду които пожарникари и бойци, стояха на върху руините на една къща в Амизиз, до момента в който се опитваха да отстранят отломките, частите килим и мебели, стърчащи от пролуките сред олющените бетонни подове.

Трусът бе усетен чак в Уелва и Хаен в Андалусия, Южна Испания, заяви испанската телевизия Ер Те Ве Е. Кадри от улични камери в Маракеш демонстрират момента, в който земята стартира да се тресе, по какъв начин хората стартират ненадейно да се оглеждат и да скачат, а други се втурват да се скрият в някоя алея и по-късно бягат, до момента в който към тях се сипят прахуляк и парчета.

В Маракеш, където беше доказана гибелта на 13 души, жителите прекараха нощта навън, страхувайки се да се приберат по домовете си. Има вреди по постройките в остарелия град, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Паднало е и минарето на джамия на площад Джемаа ел-Фна, намиращ се в сърцето на остарелия град на Маракеш. Пострадали от околните региони отидоха в Маракеш, с цел да търсят помощ.

" Все още не мога да дремя у дома поради шока, а и тъй като в остарелия град има основно остарели къщи ", сподели Джаухари Мохамед, гражданин на остарелия град на Маракеш, описвайки отчайващото състояние, до момента в който хората се опитвали да стигнат до безвредно място. " Ако една от тях падне, това ще докара до сриване на други ", сподели той.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 година, за което се счита, че е взело минимум 12 000 жертви, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати. Експерти споделят, че на дълбочина 18,5 км, това е извънредно мощен трус за региона. Турция, където мощните трусове през февруари лишиха живота на повече от 50 000 души, съобщи, че е подготвена да помогне на страната да се оправи със случилото се, написа Българска телеграфна агенция.

Земетресението разтресе Мароко директно преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка при започване на идващия месец, на които Маракеш ще бъде хазаин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР