Броят на изтеглените кредити намалява през юни, показват данните на

...
Броят на изтеглените кредити намалява през юни, показват данните на
Коментари Харесай

Броят на изтеглените кредити намалява през юни: БНБ

Броят на изтеглените заеми понижава през юни, демонстрират данните на Българска народна банка. В същото време обаче нараства техният размер. Последните данни на централната ни банка демонстрират, че общият размер на отпуснатите заеми надвишава 76 милиарда лева Около половината са на семействата, а от тях съвсем четвърт са в размер сред 100 и 250 хиляди лева Експертите изясняват наклонността с растежа в потребителските цени и услугите.

Подобно на заемите за месец юни се следи спад в броя на депозитите и то с над 3%. Прави усещане повишаването на общата сума на депозитите сред 50 и 100 хиляди лева Техният дял е съвсем 18 на 100. В началото на август комерсиалните банки започнаха да отстраняват по този начин наречената такса " Наличност ". Експертите обаче не чакат повишаване на лихвите по депозитите.

При заемите има сезонност - потребителски заеми се теглят най-вече напролет и лятото - време за почивка и поправки. А покачването на размера на заеми си има причина:

" Средният размер на заема пораства, защото самите цени на парцелите, на ремонтите, нормалните неща, поради които се теглят потребителски и ипотечен заем, пораства и то съществено ", съобщи Петър Илиев, кредитен съветник.

Например в София жилищният заем приблизително е над 200 хиляди лева Недвижимите парцели остават капиталов инструмент, в който да се влага, с цел да се спасят спестяванията от инфлацията.

" Имотите имат това свойство да придвижват инфлацията във времето, като да, концепцията не е да спечелите от цената на парцела, а да запазите цената на парите ", добави Иво Димитров, кредитен съветник.

Но, в случай че в този момент взимате ипотечен заем, би трябвало добре да прецените финансовите си благоприятни условия, поучават анализаторите.

" Новите заеми сега в огромните градове са по над 200 хиляди лева, а постоянно и по 300-400 хиляди и тъкмо при тях ще има огромен скок при вноските, в случай че се повиши лихвата. На 82 хиляди междинният размер, който остава един % рента, е 68. 9 лв. не са малко пари, друго е на 480 хиляди лева ", добави Петър Илиев, кредитен съветник.



Затова Илиев припомня, че месечната вноска не трябва да надвишава 30% от прихода и постоянно да има буфер от налични средства за половин година напред при краткотрайна несъстоятелност. Лихвите у нас остават рекордно ниски - към 3%, само че евентуално това ще се промени гладко, само че неизбежно:

" С тези ограничения за преодоляване на инфлацията този диалог става настоящ. Покачването на лихвите наподобява все по-реалистично и близко. Една от съставените елементи, която ще се промени, е референтната рента ", разяснява Иван Стойков, финансов анализатор.

Референтната рента се ползва към заеми с изменчив лихвен %, каквито са множеството, давани от банките. За образуването се употребяват знаци на Българска народна банка или Национален статистически институт.



" Един от методите за образуване е на база " Юрибор " за 6 и 12 месеца. Той се покачва, което значи, че в случай че цената продължи да се повишава това ще увеличи основанието на банката да направи промяна по референтния лихвен %. Лихвите, които са на база референтен лихвен %, се отнасят за еврови заеми. Тук е значимо за хората, които имат еврово заеми - те могат да чакат по-скорошно повишаване на лихвата. Цената на този запас сега пораства по-стремително ", съобщи Иван Стойков.



Ако имате заем в евро, може да очаквате по-скорошно повишаване на лихвата. Дали левовите заеми, които също се въздействат от еврото, ще се повишат зависи от решенията на банките. Една от вероятните аргументи да има известно закъснение е, че банките у нас са ликвидни.

" Системата има доста на ниска цена запас, който няма къде да вложи, банката продава пари и би трябвало да откри метод да ги осъществя, единствен инструмент си остават заемите ", сподели още Иво Димитров, кредитен съветник.

С 4 милиарда лева нарастват депозитите на семействата по отношение на края на предходната година, само че повече от половината са под 1000 лв../ Българска национална телевизия, Светозар Костадинов
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР