Броят на хората, заразени с туберкулоза, включително резистентната към лекарства,

...
Броят на хората, заразени с туберкулоза, включително резистентната към лекарства,
Коментари Харесай

СЗО алармира: Има бум на туберкулоза за първи път от години

Броят на хората, инфектирани с туберкулоза, в това число резистентната към медикаменти, се е нараснал в международен мащаб за първи път от години,  съгласно отчет, оповестен в четвъртък от Световната здравна организация, оповестява АП.

Здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че повече от 10 милиона души по света са били заболели от туберкулоза през 2021 година , което е растеж от 4,5% по отношение на миналата година. Около 1,6 милиона души са умряли, сподели той.

СЗО разяснява, че към 450 000 случая включват хора, инфектирани с резистентна към медикаменти туберкулоза, с 3% повече спрямо 2020 година

Пандемията от COVID-19 прекъсна услугите за хора с туберкулоза дружно с доста други здравни стратегии. СЗО сподели, че доста хора са останали недиагностицирани, отбелязвайки, че броят на хората, неотдавна разпознати с туберкулоза, е понижен от 7 милиона през 2019 година на 5,8 милиона през 2020 година

Д-р Мел Спигелман, президент на Алианса за туберкулоза с нестопанска цел, сподели, че повече от десетилетие прогрес е бил изгубен през 2020 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР