Броят на хората на Земята непрекъснато расте – това е

...
Броят на хората на Земята непрекъснато расте – това е
Коментари Харесай

Колко души може да изхрани планетата Земя? Отговорът може да ви изненада

Броят на хората на Земята непрестанно пораства – това е научно потвърден факт. Преди към 10 000 години на планетата е имало единствено няколко милиона души. В началото на XIX в. популацията за първи път минава границата от един милиард души. През 20-те години на предишния век станахме два милиарда, а през 2022 година броят на хората на Земята надвиши 8 милиарда.

В същото време площта на Земята не се трансформира и не става по-малка заради топенето на ледниците. А запасите от храна и питейна вода също не се усилват значително. Това поражда въпроса – след кой миг от повишаването на броя на хората на Земята може да се стигне до съществени проблеми? Изследователите от дълго време търсят отговора. Само че това е една доста сложна задача.

Броят на хората на Земята се усилва, а планетата остава същата – наподобява, че пренаселеността е неизбежна

Как нараства популацията на планетата

Както беше посочено при започване на публикацията, броят на хората на Земята за първи път е надхвърлил един милиард през XIX век. В средата на XX в. броят на хората на Земята е 2,5 милиарда, а при започване на XXI в. към този момент сме 6 милиарда души. Всяка година броят на хората на Земята нараства. През 2022 година популацията на Земята надвиши 8 милиарда души и този брой се усилва всеки ден.

Според изчисленията всеки ден на Земята се раждат към 400 000 бебета

Няма подозрение, че през идващите 100 години на Земята ще има повече хора. Според прогнозите до 2050 година популацията може да доближи 9,7 милиарда души. А към 2100 година на повърхността на нашата планета ще живеят 11 милиарда мъже и дами.

Защо броят на хората на Земята се усилва

Броят на мъжете и дамите на Земята непрестанно нараства по няколко аргументи по едно и също време. На първо място, това се дължи на развиването на медицината. Благодарение на изобретяването на медикаменти и нови технологии за лекуване на смъртоносните заболявания все по-малко хора в света умират ненадейно. Второ, качеството на живот в света се усъвършенства – множеството хора имат достъп до храна и топли жилища, което усилва раждаемостта.

Населението на света се усилва най-много с помощта на напредъка на медицината

Къде на Земята живеят най-вече хора

Най-многолюдните страни са Китай и Индия с по 1,4 милиарда души население. Във всяка от тези страни живеят 18% от общия брой на хората на Земята. Смята се, че високата раждаемост в тези елементи на света значително се дължи на културните особености. Така да вземем за пример в продължение на доста години в Индия се е считало, че огромното семейство е индикатор за мощ и разцвет.

Китай и Индия са най-гъсто обитаемоте места на Земята от доста години насам

В бъдеще Африка може да се трансформира в един от най-гъсто обитаемоте региони на Земята. В Африка към този момент се следи нарастване на раждаемостта спрямо други огромни райони на нашата планета. Прогнозите са, че до 2050 година популацията в Африка на юг от Сахара ще се удвои. Сред тези страни са Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Ботсвана.

Колко най-много хора могат да живеят на Земята

Към днешна дата учените не могат да посочат точния брой на хората, които могат да живеят на Земята едновременно. Този брой зависи от това дали ще имаме задоволително храна, вода, сила, пространство и така нататък Ако човечеството ограничи потреблението, не разхищава храната и водата, създаде ефикасни способи за произвеждане на електрическа енергия и се научи да живее в лимитирано пространство, на Земята ще могат да живеят повече хора. Ако обаче не се реализира забележителен прогрес в тези области, броят на хората на Земята ще бъде извънредно стеснен. При това бързо. На всичкото от горната страна не трябва да забравяме, че хората към този момент би трябвало да се научат по какъв начин да не замърсяват околната среда. В противоположен случай човечеството даже може да изчезне заради световното стопляне и екологичните произшествия.

Човечеството би трябвало да се постарае да понижи потреблението на запаси

Съществуват доста проучвания, в които учените се пробват да схванат какъв брой души могат да живеят на Земята. Те демонстрират, че в случай че човечеството продължи да се разраства, нашата планета ще може да побере до 1,024 милиарда души. Ако обаче заради изменението на климата и други фактори на Земята има по-малко храна, вода и други запаси, планетата би могла да побере единствено 2 милиарда души. Много проучвания демонстрират, че Земята може да устоя единствено 8 милиарда души без особени проблеми. А ние към този момент сме надхвърлили тази граница.

Ще има ли задоволително място на Земята за всички хора

Най-голяма угриженост измежду учените провокира опцията за предстоящ дефицит на запаси. От позиция на площта на Земята към момента има задоволително място за хората. Най-удобните места са заети, само че студените райони са рядко обитаеми. Освен това човечеството към този момент е изцяло способно да основава изкуствени острови. А също по този начин човечеството се стреми към космоса и евентуално след няколко века хората ще могат да живеят на други планети. Но през днешния ден е прекомерно рано да се приказва за такива вероятности, а и сходни диалози към момента граничат с фантастиката.

В бъдеще на Земята може да има по-малко пространство поради наводненията и потъванията на градовете

Има и други м отзиви. Според най-авнгардните математически модели, в които са заложени множеството модерни трендове и проблеми, човечеството може да изчезне напълно скоро. Най-мрачнта прогноза на този модел е, че това ще стане към 2500 година. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР