Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се

...
Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се
Коментари Харесай

Молбите за помощите при безработица в САЩ се понижиха до 260 хиляди след отслабване на негативния ефект от ураганите



Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се намали по-силно от предстоящото през последната седмица, отразявайки последователното намаляване на отрицателния резултат от ураганите " Харви ", " Ирма " и „ Мария “, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за обществени помощи при безработица за седмицата до 30-ти септември се намалиха с 12 000 до 260 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно по-скромно намаляване до 265 000, демонстрира изследване на Департамента по труда.

Молбите за помощи при безработица набъбнаха внезапно последните няколко седмици вследствие на закритите работни места, откакто трите урагана удариха серия американски щати като Тексас, Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно покачване, поръчките остават под значимото равнище от 300 000 за 135-та поредна седмица, като това съставлява най-продължителният интервал на толкоз ниски поръчки за обществени помощи от 70-те години на предишния век, когато обаче популацията и работната мощ в Съединени американски щати бяха надалеч по-малки по мярка. Като % от общата работна мощ, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските равнища от 60-те години на предишния век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се намалиха с 9500 до 268 250 за седмицата до 30-ти септември, откакто по-рано през месец август те бяха в размер на едвам 236 750 броя, достигайки най-ниско равнище от май насам, когато те се намалиха до най-ниско равнище от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 23-ти септември се покачиха с 2000 до 1,938 млн. броя, откакто през месец май удариха многогодишно дъно от 1,899 милиона (най-ниско равнище от ноември 1988 година насам). По този метод продължаващите молби за помощи при безработица остават за 25-а поредна седмица трайно под значимата преграда от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има поради, че в петък (6-и октомври) Департаментът по труда ще показа своя септемврийски отчет за положението на трудовия пазар в Съединени американски щати, като се чака той да отрази отрицателното въздействие на ураганите върху американската претовареност. Въпреки оповестеното в сряда релативно мощно ADP изследване за новите работни места, разкрити в частния бранш през деветия месец на годината, осредните упования на финансовите пазари са, че формалните данни ще покажат едва покачване с едвам към 80 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места и стабилизиране на безработицата на равнище от 4,4 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР