Броят им ще се утрои през следващите шест години, заедно

...
Броят им ще се утрои през следващите шест години, заедно
Коментари Харесай

Генеративният AI иска нови и по-мощни центрове за данни

Броят им ще се утрои през идващите шест години, дружно с енергийния им потенциал

926 хипермащабни центрове за данни е имало в света към средата на 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Хипермащабните центрове за данни, които ще влязат в употреба през идващите шест години, ще бъдат два пъти по-мощни от сходни центрове за данни, работещи сега. Това е резултат от развиването на технологиите за изкуствен интелект, в това число генеративния AI, сочи отчет на изследователската компания Synergy Research.

Центровете за данни от хипермащаб са проектирани да обработват повече данни от корпоративните дейта центрове и имат доста функционалности, които ги вършат неповторими. Пред тях обаче стоят някои провокации, най-много в проектирането и поддръжката, включително усъвършенствана автоматизация и по-големи условия за непрекъсната работа.

На фона на възходящото натоварване на центровете за данни, общият потенциал на хипермащабните уреди съвсем ще се утрои през идващите шест години, предвижда Synergy Research. В своето изследване анализаторите взимат поради плановете на 19 от най-големите в света облачни (SaaS, IaaS, PaaS) снабдители и компании за услуги, включително игри, онлайн магазини, обществени мрежи и търсачки.

До средата на 2023 година имаше 926 работещи хипермащабни центрове за данни по целия свят. През последните пет години броят на тези уреди се е удвоил. Все по-популярните генеративни AI планове ще допринесат освен за растеж в броя на центровете за данни, само че и за увеличение на енергийния им потенциал. Факт е, че в хипермащабните центрове броят на GPU, които се нуждаят от повече мощ, бързо нараства.
още по темата
Изследователската компания Arizton Advisory & Intelligence чака, че вложенията в центрове за данни по света ще нарастват със междинен годишен ритъм от 4,58%, с цел да доближат 251 милиарда $ до 2026 година

Според анализаторите на TrendForce, хипермащабните центрове за данни ще се появяват със междинен годишен ритъм на напредък от 13,7% до 2025 година До края на този интервал броят на тези обекти ще надвиши 1070.

Изследователската компания Technavio чака световният пазар на хипермащабни центрове за данни да пораства с 21% годишно и да се усили с $62,89 милиарда до 2024 година, по отношение на 2020 година Един от главните мотори на този напредък е разпространяването на облачните технологии, които станаха изключително известни по време на пандемията. Анализаторите предлагат на доставчиците да извърнат внимание на облака и други бързо разрастващи се сегменти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР