Бронзово копие на Мислителят на Огюст Роден - знакова творба

...
Бронзово копие на Мислителят на Огюст Роден - знакова творба
Коментари Харесай

Бронзово копие на `Мислителят` на Роден отива на търг в `Кристис` -

Бронзово копие на " Мислителят " на Огюст Роден - знакова творба на известния френски ваятел, ще бъде препоръчан на търг на " Кристис " в Париж , заяви Нова тв.

Около 40 копия на творбата - седнал в замислена поза мъж, са направени още до момента в който художникът е жив, и по-късно в обособени интервали след гибелта му през 1917 година

„ Този ​​шедьовър на Роден е доста значим, тъй като посредством него можем да усетим модерния взор на създателя върху човешкото тяло –мускулеста фигура, от една страна, а от друга - облик, който слага всичко под подозрение. Очакваме да доближи цена сред 9 и 14 милиона евро. Това е доста висока оценка, само че, несъмнено, тя се изяснява с рядкостта на това произведение. Бронзовата отливка е с размери към 70 сантиметра, колкото е и оригиналът ", съобщи експертът по съвременно изкуство Леа Блох.

Замислена от Роден към 1880 година като неразделна част от композицията " Портите на Ада " по претекстове от " Божествена комедия " на Данте, " Мислителят " става независима творба през 1904 година, когато е изложена за първи път в Парижкия салон.

Подобно на " Мона Лиза " на Леонардо да Винчи и " Викът " на Едвард Мунк, " Мислителят " на Роден се подрежда измежду най-известните творби в историята на изкуството. Негови копия са изложени на разнообразни места по света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР