Бронзова фигура на Момчил юнак висока над два метра ще

...
Бронзова фигура на Момчил юнак висока над два метра ще
Коментари Харесай

Вдигат паметник на Момчил юнак край Златоград

Бронзова фигура на Момчил левент висока над два метра ще посреща и изпраща преминаващите през граничния пункт за Гърция край Златоград. Издигането на паметника е част от самодейностите за „ 2020-та - годината на Момчил ", която беше оповестена през днешния ден от проф. Николай Овчаров.

Смолян

Момчил левент е останал в националната памет като бранител против турското настъпление през 14 век. Реална персона, той владял Родопите и Беломорието и водил борби против Византия и османците.
Проф. Пламен Павлов - историк: Ние на процедура нямаме толкоз сведения за различен български пълководец, толкоз релефно построен облик на човек доста надарен като стратегическо мислене, доста самоуверен, доста физически мощен като Момчил. И по тази причина си заслужава най-сетне да го върнем в пантеона на българските герои.
Момчил умира в борба на 7 юли 1345 година пред стените на град Перитеорион.
Проф. Николай Овчаров - археолог: Тоя град се намира някъде на крайбрежията на Порто Лагос или Бистонското езеро както го назовават гърците и днеска. Това е което ние желаеме да създадем като една от главните задания на годината на Момчил, а точно намирането на неговото лобно място.
Експедицията ще потегли през есента. А предприемчив комитет от Златоград към този момент стартира събирането на средства за издигането на монумент на Момчил левент.
Александър Митушев - основател:Този монумент ще бъде тука на това място, в смисъл на границата ще бъде и уповавам се това да вдигне българския дух.
В Златоград са безапелационни, че мястото е определено вярно, тъй като в региона са открити неповторими елементи от оръжия и монети от времето на Момчил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР