Броколи е зеленчук, в който има уникална комбинация от хранителни

...
Броколи е зеленчук, в който има уникална комбинация от хранителни
Коментари Харесай

Броколи – малко калории, много витамини


Броколи е зарзават, в който има неповторима композиция от хранителни субстанции. Той съдържа витамините А, С, В6 и К, диетични фибри, фолиева киселина, калий, селен, манган, фосфор. По отношение на органичните съединения, броколите са цялостни с фитонутриенти като глюкозинолати, флавоноиди, глюкорафанини и разнообразни други антиоксиданти.

Ето най-големите изгоди на зеленчука за здравето:

Детоксикира тялото

Присъствието на витамин С, сяра и някои аминокиселини в броколите ги

вършат доста добър детоксикатор . Те

оказват помощ за премахване на свободните радикали и отрови като пикочната киселина от организма, като по този метод пречистват кръвта и отстраняват проблемите, свързани с отрови като сърбеж, обриви, подагра, артрит, ревматизъм, бъбречни камъни, кожни болести като екзема и други.

Грижи се за кожата

Антиоксидантите в броколите като бета-каротин и витамин С, в композиция с витамин В комплекс , витамин Е (този, който спомага за блясъка на кожата и косата), витамин А и К, омега-3 мастни киселини , аминокиселини и фолат, усъвършенстват положението на кожата. Правят е мека, здрава и сияйна.

Предпазва от ултравиолетовите лъчи

Глюкорафанинът е един от фитонутриентите , намиращ се в обилни количества в броколите. Той защищава кожата от нездравословното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Лекува стомашни проблеми

Една от най-големите изгоди на зеленчука е наличието на фибри . Те са главната хранителна съставна част, която оказва помощ при стомашни разстройства, най-много запек . Влакната задържат водата и усъвършенстват придвижванията на червата. Магнезият и витамините, които имат броколите, предотвратяват киселините, понижават възпалението и улесняват вярното храносмилане и усвояването на питателните субстанции от храната.

Свързани публикации.. Хапче с броколи намалява кръвната захар 0 Броколи и моркови – по какъв начин е най-полезно да се употребяват? 0 Зеле и броколи за мощен имунитет 0
Предотвратява сърдечните болести

Антиоксидантите , фибрите, дружно с огромните количества бета-каротин, омега-3 мастни киселини и други витамини, понижават равнището на неприятния холестерол, контролират кръвното налягане и защищават сърцето. Доказано е, че приготвени на пара, по-голяма част от веществата в броколите се резервират и влакната им работят добре на жлъчката. Освен това калият в зеленчука ускорява притока на кръв и облекчава напрежението в кръвоносните съдове.

Грижа за очите

Бета-каротин , витамин А, фосфор и други витамини, като B комплекс, С и Е, които има в броколите, са доста потребни за здравето на очите.

Тези субстанции защищават от недъгавост на макулата и катаракта .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР