Броени дни преди парламентарните избори с очертаващ се несигурен резултат

...
Броени дни преди парламентарните избори с очертаващ се несигурен резултат
Коментари Харесай

Предизборните дебати в Италия подминаха нейния "петрол" - туризма

Броени дни преди парламентарните избори с очертаващ се нерешителен резултат малко на брой претенденти демонстрират интерес към това, което съгласно някои е петролът на красивата страна: туризмът и културното завещание.

В страна, благословена с климата си и съхраняваща най-голямото културно завещание на човечеството, тематиката в действителност не откри отзив. Матео Ренци стана " бащата " на концепцията за " културен билет " от 500 евро, отпускан на италианците на 18 години. Когато бе на власт, той бе трансформирал италианското културно завещание в едно от главните си оръжия за продобиване на борбата.

Днес водачът на левоцентристите се лимитира с припомнянето на тази мярка и упорства вложенията в културната сфера да бъдат извадени от европейския " пакт за непоклатимост ".

А неговият противник от крайната десница Матео Салвини дава обещание да сътвори министерство, което да дава отговор единствено за туризма. Сегашната му липса, съгласно Салвини, е същото толкоз неуместна колкото, " в случай че Саудитска Арабия нямаше министерство на петрола ".

Истината е, че секторите на туризма и културата, които претърпяват същински взрив, " тежат " в Италия с близо 250 милиарда евро. " Работим на цялостни обороти ", със удовлетворение разяснява Тео Арвелино, на 55 години, чието ново занятие е туризмът в Пулия (югоизточната част на Италия).

Той изоставя западащото си компания за импорт на hifi материали и навлиза в бранша през 2003 година Справя се добре: неговият хотел " Масерия Сервароло ", изцяло възобновен в старинния му тип, към този момент е напълнен за това лято.

За Тео Арвелино и за мнозина други, създали същия избор през последните години, част от Мецоджорно, бедния Юг на полуострова, към този момент в известна степен е на път да вземе реванш от по-облагодетелствания Юг.

" Италианците, които идват от Севера ни вземат за модел ", твърди той. С море, лозя и маслинови дървета районът на Пулия в действителност няма паметниците на Рим или Флоренция, само че неговото изкуство да се живее и гастрономията му притеглят заможни туристи, постоянно чужденци.

Това дърпа нагоре целия район: " Сега в Пулия се създават висококачествени виновност, а не купажното вино с 18% добавки на други европейски виновност ", твърди Арвелино.

Атракционен парк

Далече сме от туристическия модел " mordi e fuggi " ( " хапваш и бягаш " ), установяват създателите на неотдавнашно изследване на министерството на културата и туризма. С други думи от модела на " нискобюджетния " туризъм, който е наводнил няколко огромни градове като Венеция, Флоренция и Рим, само че няма действителен стопански принос.
Тези " градове на изкуството " всяка година посрещат милиони гости - близо 25 милиона единствено в Ла Серенисима (Венеция), които обаче се задоволяват с това да хапнат " надълбоко замразена пица " след обиколка от няколко часа в центъра, оплаква се Алберто Кастелвекио, професор в университета Luiss в Рим.

Според сп. " 7 дни ", Венеция, " най-красивият град в света " е на път да се трансформира в огромен " атракционен парк ", за който някои туристи даже се питат дали затваря през нощта!

" Италианците имат прелестни градове, само че те не могат да описват за тях ", проучва Кастелвекио, който съжалява, че те се възприемат като места, които би трябвало да бъдат посетени, а не като места за живеене за разлика от Лондон, Берлин или Париж.

Рафаело де Руджери, кмет на Матера (в Южна Италия), определена за европейска столица на културата през 2019 година възнамерява да поправи тази неточност.

Макар " в Матера да изобилстват пицарии, тук се усеща духът на хилядолетна история ", предизвестява кметът на този град. Неговият исторически център е завършен от жилища, издълбани в скалата, преди възприемани като мизерни, а към този момент вписани в наследството на ЮНЕСКО, и бе фон за кино лентата " Страстите Христови " на Мел Гибсън.

Де Руджери има намерение да употребява всичките запаси на закон, гласуван в края на 2016 година, който разрешава на кметовете да не разрешават активността на комерсиалните обекти, които са несъвместими със цената на културното завещание.

" От Матера би трябвало да тръгне работещият модел на Мецоджорно ", добавя той и разяснява, че работи за това градът му да стане и лаборатория за новите технологии. Все още обаче всичко това следва: градът по този начин и не е обвързван с националната железопътна мрежа, а в региона на Базиликата, където той се намира, няма нито едно летище. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР