Броени дни преди началото на учебната година се срещаме с

...
Броени дни преди началото на учебната година се срещаме с
Коментари Харесай

Директорът на 19 СУ „Елин Пелин”: Всяка година броят на младите учители при нас расте

Броени дни преди началото на образователната година се срещаме с шефа на едно от най-бързо разрастващите се и разрастващи се учебни заведения в София 19 СУ „ Елин Пелин ” – Клара Арабаджиева, която преди всичко е и преподавател по математика, информатика и физика с 30 годишен педагогичен стаж. С нея беседваме за онлайн образованието и противоепидемичните ограничения, които ще предприеме учебното заведение през идната образователна година.
Г-жо Арабаджиева, в последните няколко години 19.СУ " Елин Пелин " се подреди в класацията на най-желаните учебни заведения в София, а учителският Ви колектив е формиран от доста млади фрагменти. Разкажете за достиженията на учебното заведение, каква е тайната на триумфа?
Информацията Ви е изцяло вярна! Тайната на триумфа е мотивацията за работа и учене, която те кара заран, когато станеш да се усмихнеш и да тръгнеш с готовност към учебно заведение, да почиташ традициите и полезностите и в това време да посрещаш провокациите на днешния ден и в науката. Ръководството на 19 СУ има тактика в подбора на фрагменти – избор на младежи, които мечтаят да станат учители и да проправят пътя на идващите след тях. Моля, обърнете внимание на думата „ мечтаят ”. Колкото и да прочитам страха в очите им преди първия образователен ден, намираме метод с сътрудниците, които имат дълготраен опит, да ги подготвим и въведем с убеденост в храма на учебното заведение. Всяка последваща година дялът на младите учители в 19 СУ пораства и сега те са близо 40% от екипа. Важно е да се означи, че макар дребното време за хоспитиране, което им е предоставено в университета, те са извънредно добре готови и стимулирани, смели, устойчиви, търпеливи, попиващи препоръките на претърпелите, със самочуствието, че ще се оправят и съумяват, и остават в учебно заведение.
Как се оправи Вашето учебно заведение с отдалеченото образование по време на пандемията? Според Вас сполучлива и потребна ли е тази форма на образование за учителите и учениците?
19 СУ е учебно заведение в „ Облака ” и  работи с G-suit платформа и съответните приложения от 6г. Създадени са мейли в домейна на 19 СОУ на всички чиновници на учебното заведение. Проведени бяха образования поетапно. През 2018 година, е въведен електронен дневник - Школо, като още веднъж малко по малко, обучавахме учителите, тествахме функционалностите, даже съдействахме на екипа на Школо в доразвиването на дневника,  и изчистването на пропуски и грешки. В началото на септември 2019 година, бяха основани 1200 имейли в @19sou на всички възпитаници в учебно заведение. Това беше една навременна мярка, която предприехме, без да сме очаквали в каква обстановка ще попаднем. Като шеф на 19.СУ „ Елин Пелин ” давам отговор за 85 учители и 1100 възпитаници. Смея да настоявам, че организацията, която създадохме в 19 СУ за осъществяване на образование в електронна среда е неповторима, работеща и ефикасна.
От 6.03.2020 сме в грипна почивка, която се удължи с въведеното изключително състояние в страната от 16.03.2020. Традиция в 19 СУ „ Елин Пелин ” по време на непредвидени ваканции е да не се губи връзката сред преподавател и възпитаник като се употребяват онлайн платформи, на които се изпращат задачи, планове и инструкции за осъществяването им. Работата ни в “online ” среда стартира действително от 09.03.2020. От 16.03.2020 след заповед на министъра на образованието и науката всички учители и възпитаници в Българаия наложително минаха към образование в електронна среда. В началото имаше проблеми – срив в платформата, с която работихме още първия ден, само че излязохме от обстановката като използвахме Гугъл Classroom, където колективът работи от години и имаме опит. Всички сътрудници са подготвени, за учениците не е непознато, а в противен случай забавно и мотивиращо.
Успехите на учениците след осъществяване на НВО и ДЗИ – доста добър 4.70 е индикатор и оценка за свършената работа от екипа – учители, възпитаници и родители. Работата беше взаимна (колкото и компликации да имахме) и по този начин резултатно приключихме образователната година.
Тази метод на образование – дневна форма в електронна среда е потребна и ефикасна съгласно мнението на множеството сътрудници, само че единствено в изключителни обстановки като тази с пандемията от COVID-19. Липсата на директна връзка преподавател – възпитаник, преподавател – родител, възпитаник – възпитаник докара до някои отрицателни последици, свързани най-вече с психологичното положение на всички. Изолацията подтиква децата да отделят времето си най-вече за учене, а родителите бяха съпричастни напълно с образователния развой – в детайли се срещнаха с работата на всеки преподавател, с естеството на специалността, самите те се включваха в образоването на децата си. Всички избираме присъствена форма на образование, макар рисковете пред нас.
С какво идната образователна година ще бъде по-различна от предходните? Какви са противоепидемичните ограничения, които ще предприемете от 15-ти септември в 19. СУ " Елин Пелин "?
 Вредно е учениците да стоят с една маска през целия ден, твърди пулмолог Вредно е учениците да стоят с една маска през целия ден, твърди пулмолог
Едно дете не може да стои в учебно заведение с една маска през целия ден, по този начин вместо да защищава, тя ще стане нездравословна. Това съобщи пулмологът Доц. Елен...
Новата образователна 2020/2021 година започваме със стартирането на един иновационен и величествен план – Проекта 1:1 с възпитаници от 5 и 9 клас. Всеки възпитаник от определените паралелки ще разполага с хромбук – персонално устройство, което ще му разреши да учи отвред и когато и да е. Учителите ще приготвят електронни запаси и ще ги споделят в облака, а чрез личните си сметки в домейна на учебното заведение учениците ще получават достъп до тях. Класната стая в облака дава опция за работа върху споделени документи, таблици, презентации, формуляри. Учениците ще могат да работят по едно и също време в споделен документ, а учителят ще има опция да следи кой по какъв начин се оправя във всеки миг, да ревизира за извънредно бързо време домашни, да дава проби и да получава отговорите на мига.
Удостоени сме с наградата Глобално учебно заведение за 2020г. след показване на Проект за създаване на мини лаборатория на покрива на учебното заведение за отчитане на климатичните промени и включване в международна мрежа от учебни заведения за анализиране на резултатите  под егидата на Организация на обединените нации.
Предстои и присъединението ни към план на регион „ Красно село ” за слагане на инсталация за отчитане на замърсеността на въздуха в периметъра на учебното заведение. Животът продължава, макар насадения боязън и напрежение от пандемията!
Откриването на новата образователна година тържествено ще бъде маркирано единствено с бъдещите възпитаници в 1 клас. Учениците от 5 и 8 клас по график ще проведат час на класа на 15.09., с цел да се срещнат с новите си преподаватели и правилника за активността на учебното заведение. Всички останали възпитаници стартират присъствено образователни занятия от 16.09. при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Тук извънредно значима роля има взаимната работа на учители и родители в построяването на привички за персонална отбрана. Преди началото на образователната година ще се проведат наставнически срещи – на 1, 5, 8.клас присъствено по график, а на всички останали онлайн, където ще обсъдим ограниченията за отбрана.
Училищното управление е подсигурило нужните дезенфектанти, маски и шлемове за учителите, направена е застраховка на личния състав против вероятно заразяване с COVID-19. Предвидено е на входовете контролът на достъп да е обвързван с термотаблети, които ще регистрират температурата на всеки. Със сtрелки ще бъде обозначено двупосочното придвижване по коридорите. Обособено е помещение вътре в постройката за уединяване на възпитаници, които са показали признаци на грип. С поддръжката на родителите за всяка класна стая ще бъдат подсигурени UV лампи и пречистватели на въздух. Всяко дете би трябвало да има персонални защитни средства – маска, която наложително носи по коридорите, дезифектант, мокри и сухи кърпички и да не позволява пипане на лицето преди да си е почистило ръцете. Има смяна в графика на образователните часове. Ще се ограничи излизането в междучасия. Закуската се подсигурява от вкъщи. Храненето на обяд ще е под формата на кетъринг в класните стаи.
 Отпускат до 70 милиона лв. на година за ясли, детски градини и учебни заведения Отпускат до 70 милиона лв. на година за ясли, детски градини и учебни заведения
Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения за интервала 2020-2022 година утвърди...
Умолявам родителите: Моля не водете децата си в учебно заведение даже и при най-леки неразположения, колкото и мъчно да е за Вас! Допуснем ли заразяване това незабавно ще докара до “любиматa ” ни форма на образование. Моля, погрижете се за усилването на имунитета на децата си, като им подсигурите здравословно хранене, богато на витамини, плодове и ядки и задоволително сън.
От МОН оповестиха, че учениците с вирусни признаци ще бъдат отделяни в изолатор, с който би трябвало да разполага всяко учебно заведение. Как ще се отрази това чисто душевен върху всички забъркани в образователния развой?
И в 19.СУ е планувано такова помещение. То е изолирано и не се вижда кой обитава в него. Оборудвано е с таблети и учебнопомощна литература, с цел да могат учениците да са ангажирани до момента в който изчакват родител да ги вземе. Предвижда се непрестанно наличие и грижа от здравно лице. Практика е в учебно заведение при неразположение детето да изчака да бъде прибрано от учебно заведение в лекарския кабинет. При създалата се обстановка единствено пространствата ще бъдат заменени. Не е нужно да се основава напрежение. Гриповете занапред стартират. Разчитам на сътрудници и родители умерено да одобряват съществуването на болно дете и съответно да реагират на обстановката. Ще се оправим дружно!
Какво си пожелавате за новата образователна година?
На първо място здраве за сътрудниците, учениците и техните фамилии! Сила, с цел да преодолеем страха и да продължим напред! Успешна, усмихната и благословена Нова образователна 2020/2021 година! На добър час!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР