Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха

...
Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха
Коментари Харесай

Розопроизводители унищожават насажденията си

Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха да унищожават розовите си насаждения, тъй като са обречени на банкрути поради ниската изкупна цена на цвета тази година. Те сигнализираха, че без помощта на страната браншът е жертван да изчезне, заяви Българска национална телевизия.

Около 25 декара от признака на България - маслодайната роза, към този момент са в историята. Те бяха изкоренени с трактор през вчерашния ден.

Розопроизводителите към този момент трета седмица сигнализират, че тази година се чака извънредно ниска изкупна цена за кг розов цвят - сред 1.50 и 2 лв..

Притеснява ги това, че с такава и закупна цена те няма да съумеят да покрият разноските си.

Зорица Ранчева сподели, че отглеждат към 200 дка розови насаждения и това е главен занаят за фамилията й. За тази година вложените разноски за обработката на розовите градини възлизат на 50 000 лева

Зорница Ранчева - аграрни производител от Богдан: - Каква изкупна цена ви дават преработвателите? - На този стадий като до края на годината ще ни бъде доплатено, другото нямаме работна ръка или и да имаме би трябвало да им платим 0.70 лева Едва ли някой ще се съгласи да бере за 0.70 стотинки.

Илия Ранчев - розопроизводител: Виждаме, че розата отива към крах.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР