Броени дни остават до откриването на художественият форум Изкуството като

...
Броени дни остават до откриването на художественият форум Изкуството като
Коментари Харесай

Любен Генов с изложба на художествения форум Изкуството като противодействие

Броени дни остават до откриването на художественият конгрес " Изкуството като противопоставяне “, проведен от Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, заяви Нина Локмаджиева.

От 13.09. до 11.10.2022 година ще бъде експонирана галерия от модерно българско изкуство – живопис, пластика, обекти, съоръжения, видеоарт, концептуално изкуство. Самостоятелни изложения ще показват Станислав Памукчиев и Любен Генов, а в полемика на тематика " Съвременното изкуство през днешния ден “ лекции ще изнесат осем изявени български художници и изкуствоведи. Това е второто издание на форума. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура " (https://ncf.bg/bg) по “Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти ".

Любен Генов се включва във форума със независима галерия живопис под мотото " Хроматични импровизации “. В последните дни преди откриването той споделя:

“Избрах наименованието " Хроматични импровизации “ за тази галерия, която се оказа най-мащабната ми изява досега. Поканата да се показва със независима експозиция в границите на плана " Художествен конгрес " Изкуството като противопоставяне “ в Градска художествена изложба - Варна бе неустоимо предизвикателство и е голяма чест за мен. Възможността да аранжирам голямоформатни платна в това завладяващо експозиционно пространство е необикновено вдъхновяваща. Благодаря на Румен Серафимов!

" Хроматични импровизации “ слага в една настройка знакови за мен творби, особено избирани от осъществените през последните двадесет години независими изложения като " Акустично “ (2005), " Синева “ (2007), " Разпилени петна “ (2009), " Импровизиран пейзаж “ (2011), " Вариации “ (2012), " Акустичен пейзаж “ (2014), " Водни летописи “ (2015), " Флуиди “ (2016), " Полифонии “ (2017), " Хроматични вариации “ (2021) и други Заедно с тях представям и обособени елементи от някои напълно нови серии произведения.

Подчертавам какъв брой значимо е това, тъй като точно през спецификата на изложбените зали на една авторитетна изложба, през преодоляването на пространствата й, през новите срещи с публиката, би било допустимо да се откри в действителност ли художникът е съумял в своите търсения. А в подтекста на общата тематика на този Художествен конгрес, не съм напълно сигурен, че изкуството, което се пробвам да върша, може да се дефинира като някакъв тип противопоставяне. Моята нереална живопис, безсюжетна и непозната на всевъзможни обществени тематики, лишена от смисъл даже, както дръзвам да настоявам, е по-скоро форма на бягство от действителността, опция на съществуването ми.

За мен е от голяма важност дали с тази поредност картини, създавани дълготрайно време или завършвани в последните месеци и дни, ще съумея почтено да отговоря на сходно предизвикателство… Дали тези вариации от съответни изрезки живописна плът или образно натрапващите се мултиплицирани полихромни равнини биха могли да основат илюзии за нови пространства, за необикновени полифонични звучности, увличащи ритми, аритмии… Диатоничните и хроматични намеци и метафорите с музикални понятия не са инцидентни! В непостижимите ми опити да обясня с думи живописта, те не са и освен това от средство за наблягане на нереалната същина и смисъл на това, което се пробвам да основа на платното. "

Партньори на ГХГ-Варна в реализирането на форума " Изкуството като противопоставяне “ са Съюзът на българските художници, Националната художествена академия, Софийска градска художествена изложба, НУИ " Добри Христов “. 

Откриването на форума е от 19:00 часа на 13 септември 2022 август на ул. “Л. Каравелов " 1. Изложбите ще бъдат експонирани до 11.10.2022 година

Градска художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна

http://varnacityartgallery.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР