Британското правителство публикува вчера резервния си план за уреждане на

...
Британското правителство публикува вчера резервния си план за уреждане на
Коментари Харесай

Лондон предложи план как да се избегне "твърдата граница" с Ирландия след Брекзит

Британското държавно управление разгласява през вчерашния ден аварийния си проект за споразумяване на въпроса с ирландската граница след излизането на страната от Европейския съюз, в който се планува използване на митническите правила на Европейски Съюз до края на 2021 година, предадоха " Франс прес " и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

Оповестяването на проекта идва в конюнктура на напрежение в английското държавно управление по въпроса, защото поддръжниците на Брекзит без отстъпки се притесняват, че това решение ще се проточи във времето и ще обезсмисли Брекзит.

Сякаш в отговор на паниките им в оповестения през вчерашния ден документ се акцентира, че това аварийно решение ще би трябвало да е лимитирано във времето и ще трае до момента в който не бъдат реализирани бъдещи договорености с Европейски Съюз, които съгласно Лондон ще влязат в действие в края на 2021 година

Тази дата надвишава с една година към този момент контрактувания от Лондон временен интервал за намаляване на икономическите въздействия от Брекзит, който свършва през декември 2020 година - 21 месеца след излизането на Англия от Европейски Съюз на 29 март 2019 година През този интервал Англия ще остане отвън общата комерсиална политика, т.е. държавното управление й ще може да подписва свои съглашения за свободна търговия с други страни. Уточнява се също, че аварийният проект важи за цяла Англия, а освен за Северна Ирландия.

Новият документ също така позволява продължаващо въздействие на Съда на Европейски Съюз върху английското законотворчество, което може да разгневи някои евроскептици в ръководещата Консервативна партия. " Ако като част от бъдещото партньорство Народното събрание одобри закон, който е еднакъв със действителен в Европейски Съюз закон, може да е рационално английските съдилища да ревизират какви са съответните отсъждания на Европейския съд ", се споделя в документа.

Резервният вид ще се употребява единствено при положение, че не бъде утвърдено никакво друго решение за отбягване на връщането на физическа граница в Ирландия.

Главният договарящ на Европейски Съюз по Брекзит Мишел Барние приветства в " Туитър " публикуването на предлагането, като посочи, че то би трябвало да бъде проучено, с цел да се откри дали съблюдава целостта на общия пазар и митническия съюз.

Според координатора на Европейския парламент за Брекзит обаче предлагането явно е незадоволително. " Един краткотраен авариен проект не е авариен проект, в случай че окончателното съглашение не е идентично на аварийния проект ", аргументира се той.

Демократичната юнионистка партия, ултраконсервативната северноирландска партия, която обезпечава болшинство на държавното управление на Тереза Мей в Камарата на общините, приветства предлагането като прогрес, който отразява уговорката на премиера да зачита целостта на Обединеното кралство.

Според ирландската републиканска партия " Шин Фейн " обаче аварийният проект просто " удължава преходния интервал ".

Министърът на външните работи на Република Ирландия Саймън Ковъни съобщи, че страната му ще изследва предлагането на английското държавно управление.

Ирландският въпрос е един от най-деликатните в договарянията по Брекзит поради опасенията от вероятно връщане на физическа граница сред Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и напуща Европейски Съюз, и Република Ирландия, която остава член на Европейски Съюз, отбелязва " Франс прес ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (193)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР