Британското правителство обяви, че въвежда данък върху извънредните печалби на

...
Британското правителство обяви, че въвежда данък върху извънредните печалби на
Коментари Харесай

Великобритания ще облага с 25% свръхпечалбите на петролните и газови компании

Британското държавно управление разгласи, че вкарва налог върху изключителните облаги на петролните и газовите компании, с цел да помогне за набирането на 15 милиарда паунда за директни заплащания към семействата, с което да облекчи рецесията с възходящите разноски за живот в страната.

Финансовият министър Риши Сунак предстваи ограниченията, като държавното управление е подложено на все по-силен напън да помогне на семействата поради бързо възходяща инфлация и сметки за сила. Сунак изясни, че енергийните компании са се възползвали от скока на международните цени на суровините, частично провокиран от войната в Украйна, и че част от възходящите им облаги могат да бъдат употребявани за отбрана на семействата с ниски приходи.
Дънъкът ще бъде отстранен последователно
Нефтените и газовите компании ще бъдат обложени с 25% налог върху техните " изключителни " облаги, само че финансовият министър не изясни по какъв метод ще бъде определяни те. Данъкът ще бъде отстранен последователно, когато цените на силата се върнат към естественото си равнище, сподели Сунак, само че той няма да се ползва след 2025 година Чрез него би трябвало да се обезпечат 5 милиарда паунда през идната година, което е към една трета от разноските за директни заплащания за семействата, оцениха от Министерството на финансите.
Реклама
Мярката ще включва и капиталова надбавка, която ще помогне на фирмите да понижат налозите си, в случай че реинвестират облагите си във Англия. " Петролният и газовият бранш прави изключителни облаги ", сподели Сунак пред депутатите в Народното събрание. И изясни, че те се дължат не на поемането на риск или нововъведения и успеваемост, а вследствие на скока на международните цени на суровините.

През май за първите три месеца - 9.1 милиарда $, а BP - най-голямата си тримесечна облага от десетилетие. И двете компании дадоха внимателни отговори във връзка въвеждането на новия налог. BP сподели, че вижда доста благоприятни условия за вложения във Англия, само че уточни, че това няма да е еднократен налог.

На фона на възходящите апели за въвеждането на подобен налог, BP съобщи този месец, че ще вложи 18 милиарда паунда в английския енергиен бранш до 2030 година " Естествено, в този момент ще би трябвало да разгледаме въздействието както на новия налог, по този начин и на данъчните облекчения върху нашите капиталови проекти в Северно море ", се споделя в изказване на BP, представено от New York Times.

През март Shell съобщи, че ще влага до 25 милиарда паунда в английската енергийна система през идващите 10 години. След известието на Сунак, компанията съобщи, че " стабилната среда " е от главно значение за нейните капиталови проекти.
Реклама
В Съединени американски щати група демократи в Конгреса упорстват за въвеждането на подобен налог за петролните компании. Други страни в Европа утвърдиха ограничения, с цел да принудят енергийните компании да поемат част от тежестта на високите цени, която другояче би паднала върху семействата.

Испания удължи данъчните облекчения върху сметките за сила на семействата. Франция ограничи нарастването на цените на електрическата енергия, а държавната енергийна компания EDF сподели, че това ще докара до загуба на доходи от към 10 милиарда евро.

По-рано през седмицата унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че държавното управление ще задължи банките и огромните частни компании да внасят " огромна част от спомагателните си облаги " в държавния бюджет. Той изясни, че банките и фирмите, които вършат " спомагателни облаги " в актуалната сложна обстановка на фона на войната в Украйна и възходящите цени, ще би трябвало да допринесат за разноските за подсилване на унгарската войска и за въвеждането на тавани на цените на силата за семействата. Допълнителният налог ще се ползва през тази и през 2023 година
Бавна реакция
Във Англия държавното управление на Борис Джонсън е упреквано, че постепенно поддържа семействата с ниски приходи на фона на покачващите се цени на храните и силата. Очаква се британците да се сблъскат с едно от най-тежките ограничавания на разполагаемите си приходи от десетилетия. Миналият месец годишната инфлация в страната скочи до 9%, най-високата от 40 години, и се чака да надмине 10% по-късно тази година. В същото време доверието на потребителите е намаляло.
Очаква се британците да се сблъскат с едно от най-тежките ограничавания на разполагаемите си приходи от десетилетия. Източник: Reuters Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Транспорт 3 Неща 1 Политика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика Реклама
Английската централна банка предвижда, че високата инфлация ще ограничи потребителските разноски и предизвестява, че Англия е изложена на риск от криза. Сунак разгласи проект за справяне с високите цени, само че заплащанията към най-нуждаещите се семейства ще стартират да се вършат по-късно през годината. Всяко домакинство ще получи 400 паунда през октомври. В допълнение, на повече от 8 млн. семейства с ниски приходи ще им бъдат изплатени по 650 паунда, разграничени на две заплащания през юли и есента. Финансова поддръжка е планувана и за пенсионерите.

Торстен Бел, основен изпълнителен шеф на Resolution Foundation, която изследва английския стандарт на живот, споделя, че ограниченията са " огромен и доста добре пристигнал пакет от поддръжка ", ориентиран към семейства с по-ниски приходи.

Правителството на Борис Джонсън е под напън да даде по-голяма фискална поддръжка на семействата след последното си предложение за бюджета преди два месеца. След това министър председателят разгласи непретенциозно понижаване на акцизите върху бензина и дизела за една година.

Въпреки оповестения проект, който би трябвало да помогне на най-бедната една трета от семействата да компенсира шока от сметките за сила, " вероятностите за стопанската система през идващите тримесечия остават мрачни ", написа Амарджот Сидху, икономист в BNP Paribas, в записка до клиенти.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР