Британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който

...
Британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който
Коментари Харесай

Британското правителство блокира шотландски закон за смяната на пола


Британското държавно управление блокира признат от шотландския районен парламент закон, който улеснява юридическата смяна на пола за жителите на провинцията, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на публични източници.

Британският министър по въпросите на Шотландия Алистър Джак съобщи, че за първи път се възползва от правото си да наложи несъгласие на шотландски закон. Този ход провокира нов спор сред централното държавно управление в Лондон и районния кабинет в Единбург.

Законът, признат предишния месец след яростни диспути, трансформира Шотландия в първата английска провинция, подкрепила процедура на смяна на пола, основана на самоопределянето, в това число посредством унищожаване на нуждата от здравна диагноза на полова дисфория и понижаване на минималната възраст от 18 на 16 години.

Джак съобщи, че се базира на член 35 от Закона за Шотландия от 1998 година, който разрешава на английското държавно управление да забрани влизането в действие на даден районен законопроект, в случай че Лондон реши, че той ще има неподходящо влияние върху въпроси, по които националното държавно управление има последната дума.

" Не взех това решение елементарно ", акцентира английският министър в изказване, добавяйки, че законът би имал " доста влияние " върху въпросите на равенството в цяла Англия. " Ето за какво стигнах до заключението, че това е нужният и верен метод на деяние ", означи той.

Шотландската първа министърка Никола Стърджън, оглавяваща националистическото районно държавно управление, съобщи, че ще отбрани закона и шотландския парламент. " Това е директна фронтална офанзива против нашия демократично определен шотландски парламент и неговата дарба да взема лични решения ", акцентира тя в " Туитър " и предизвести, че " в случай че това несъгласие успее, то ще бъде първото от доста ".

Случаят евентуално ще провокира юридически конфликт сред Единбург и Лондон, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР