Британско обществено разследване обвини службите за сигурност в тежки нарушения

...
Британско обществено разследване обвини службите за сигурност в тежки нарушения
Коментари Харесай

Обвиниха британските служби в тежки нарушения за атентата на Манчестър арена от 2017 г.

Британско публично следствие упрекна службите за сигурност в " тежки нарушавания " и " съществени пропуски " по отношение на джихадисткия атентат в Манчестър през 2017 година, при който починаха 22-ма души. Според следствието службите е трябвало да разпознават по-рано причинителя на атентата, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
На 22 май 2017 година 22-годишният британец от либийски генезис Салман Абеди задейства бомба на изхода на зала " Манчестър Арена " след концерт на попзвездата Ариана Гранде. Загинаха седем деца и петнадесет възрастни, а ранените бяха към 100.

" На 22 май 2017 година Салман Абеди е трябвало да бъде разпознат като опасност от отговарящите за сигурността в залата, които е трябвало бързо да се намесят ", заключава в отчета си ръководителят на публичното следствие Джон Сондърс.

" Ако това беше станало, Салман Абеди безспорно отново щеше да задейства взривното устройство, само че по всяка възможност починалите и ранените щяха да са по-малко ", сподели Сондърс, припомняйки, че единствено един от 22-та души, изгубили живота си, към този момент бил излязъл от залата 15 минути преди атентата.

Разследването счита, че основна отговорност за нещастието носят операторът на залата - компания Ес Ем Джи (SMG), охранителната им компания " Шоусек " (Showsec) и английската транспортна полиция, която патрулирала в зоната край жп гара Манчестър Виктория. Според следствието те са пропуснали няколко благоприятни условия да задържат килъра и е трябвало да попречат или сведат до най-малко унищожителните последствия от атентата, само че не са съумели да го създадат.

Във фоайето на " Манчестър Арена ", където избухна бомбата, е трябвало да има представител на транспортна полиция, само че на процедура там нямало никой от тази работа.

Охранител от " Шоусек ", който тогава бил 18-годишен, сподели пред анкетната комисия, че имал " неприятно предусещане " , когато видял Абеди пет минути преди атентата, само че не го доближил, с цел да не го обвинят в расистко отношение . Той въпреки всичко се опитал да се обади в контролната зала по радиостанцията, само че не съумял.

Наред с това човек от публиката подал сигнал до защитата за атентатора към 15 минути преди детонацията.

Братът на Салман Абеди - Хашем - предходната година беше наказан на пожизнен затвор по обвиняване, че е изиграл основна роля в атентата.

Най-младата жертва бе дете на едвам 8 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР