Британско-австралийският минен гигант Rio Tinto е разследван за измами в

...
Британско-австралийският минен гигант Rio Tinto е разследван за измами в
Коментари Харесай

Британски минен гигант отнесе рекордна глоба

Британско-австралийският минен колос Rio Tinto е разследван за измами в Съединени американски щати и бе санкциониран с 27 млн. паунда във Англия - най-голямата глоба в историята на страната.

Компанията е упрекната, че е прикривала загубите си посредством надуване на цената на своите африкански въглищни активи.

Ябълката на раздора е въглищна мина в Мозамбик, която Rio Tinto купува през 2011 година за 3.7 милиарда $, а продава за едвам 50 млн. $ няколко години по-късно.

Глобата от английските управляващи е обвързвана с нарушение на разпоредбите за обявяване по покупката на африкански въглища.

Делото, заведено в Съединени американски щати, упреква Рио Тинто, неговия някогашен изпълнителен шеф Томас Албанезе и някогашния финансов шеф Гай Елиът, че не съблюдават счетоводните стандарти и фирмената политика, с цел да оценят и запишат активите тъкмо.

Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати твърди, че скоро след приключването на договорката Рио Тинто научава, че плановете ще създават по-малко количество въглища от предстоящото.

" Директорите на Rio Tinto са нарушили своите корпоративни отговорности, скривайки от управителния съвет, инспектор и вложители на компанията решаващия факт, че транзакцията в размер на няколко милиарда $ е крах ", сподели съпредседателят на борсовата комисия Стефани Авакиян.

С помощта на подвеждащите изказвания, англо-австралийската минна компания - една от най-големите в света - съумява да набере 5.5 милиарда $ от американските вложители, регистрират от комисията.

Rio Tinto съобщи, че " счита пламенно да се пази " от обвиняванията. Минната компания бе безапелационна, че " казусът, разследван от Комисията по скъпите бумаги и тържищата, е безпочвен и когато всички обстоятелства бъдат прегледани от съда или в случай че е належащо от жури, настояванията на комисията ще бъдат отхвърлени ".

Най-голямата санкция в историята на Англия

Минният колос съумя да реализира съглашение с английския финансов регулатор, съгласявайки се да заплати 27 млн. паунда. Компенсацията е поради нарушение на счетоводни правила по отношение на африканските въглищни активи. Глобата е най-голямата, която в миналото е налагана на компания за нарушаване на разпоредбите за регистрация на финансовия пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР