Британският премиер Тереза Мей по време на Европейския съвет в

...
Британският премиер Тереза Мей по време на Европейския съвет в
Коментари Харесай

ЕС одобри началото на нова фаза от преговорите за Брекзит


Британският министър председател Тереза Мей по време на Европейския съвет в Брюксел.

Държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз утвърдиха в петък началото на нова фаза от договарянията за Брекзит, включваща установяване на временен интервал и бъдещите търговски връзки сред Лондон и Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че водачите от Европейски Съюз " са се споразумели да се премине към втората фаза " от договарянията за Брекзит и поздрави английската министър-председателка Тереза Мей.

Миналата седмица Мей съумя да реализира в последния миг съглашение с представителите на Европейски Съюз по правата на жителите, английските финансови отговорности и статута на ирландската граница след излизането на Англия от Евросъюза през март 2019 година.

Брюксел беше изискал изясненост по тези въпроси като изискване за прекосяване към идващия стадий от договарянията за връзките след Брекзит, изключително бъдещите търговски връзки сред Англия и Европейски Съюз.

Преговорите за бъдещите връзки сред Англия и Европейския съюз би трябвало да стартират " колкото е допустимо по-скоро ", сподели ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представен от ДПА.

" Вторият стадий (от преговорите) е много по-труден от първия, а първият беше доста сложен ", добави той. По думите му Мей е " положила огромни старания и това би трябвало да се признае ".

" Файненшъл таймс " написа, че водачите от Европейски Съюз са подкрепили Мей след провалянето й в Народното събрание в сряда в гласуването по въпроса дали всякакво дефинитивно съглашение за Брекзит да предстои на наложителна ратификация в английския парламент, както и че на срещата на върха в Брюксел е било отправено предизвестие да не се вършат опити да се предоговаря каквото и да било съглашение, което английският министър председател би сключила.

Тереза Мей одобри проект на Европейски Съюз договарянията за комерсиалните връзки да бъдат отсрочени до март, написа " Индипендънт ". Вестникът показва, че английското държавно управление е отстъпило по въпроса, откакто министър председателят на Обединеното кралство се е съгласила вместо това приоритет в договарянията за Брекзит да стане преходният интервал в връзките сред Лондон и Брюксел.

Това е станало на формалната вечеря на срещата на върха на Европейски Съюз. Вестникът разяснява, че единодушието за проекта е било обещано на фона на опасения, че английското държавно управление не е наясно какво тъкмо съглашение за комерсиалните връзки желае.

Бунтовниците в английската Консервативна партия направиха разновидността за Брекзит " без съглашение " доста по-вероятен, предизвестиха евролидерите, написа " Дейли телеграф ".

Бунтовниците в редиците на торите направиха по този начин, че разновидността за излизане на Англия от Европейски Съюз " без съглашение " да стане по-вероятен, като дадоха по-малко време на Мей да контракти положително съглашение за Англия.

Настоявайки да имат глас по окончателния документ, бунтовниците отслабиха позициите на Мей, тъй като Брюксел е наясно, че всичко, което тя контракти, би могло да бъде анулирано от английския парламент при ратификацията.

Освен това тя ще би трябвало да остави време за самия развой на ратификацията, което понижава още повече времето, с което разполага, с цел да контракти съглашение.

Взети дружно, тези два фактора вършат по-малко евентуално Мей да реализира приемливи договорености, обявиха евролидерите, а в случай че Народното събрание не одобри каквото му е препоръчано, Англия ще напусне Европейски Съюз без съглашение.

Брюксел по този начин или другояче няма да се съгласи да предоговаря каквото и да било, затова ратификацията в английския парламент ще бъде избор " или приемаш, или не ", показва вестникът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР