Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да

...
Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да
Коментари Харесай

Лондон и ЕС са на ръба на колапса - три седмици до икономически разрив

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи през днешния ден, че Англия може да разгласи завършек на договарянията за комерсиалните връзки с Европейски Съюз след Брекзит и без да бъде реализирана договорка, съобщи Ройтерс. Това изказване той направи ден откакто одобри да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази седмица в финален опит да се излезе от безизходицата в договарянията, означи организацията.

Джонсън сподели, че до последно ще поставя старания да бъде реализирана договорка. Но добави, че в случай че би трябвало да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната тъй като тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз, което значи, че търговията с нея се реализира според разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Англия и Европейският съюз предизвестиха през днешния ден, че договарянията по договорката за свободна търговия след Брекзит са на ръба на колапса - малко повече от три седмици преди да се стигне до стопански раздор, който ще провокира разтърсвания за бизнеса от двете страни на Ламанша, означи Асошиейтед прес.

На 31 декември изтича преходният интервал след Брекзит, в който би трябвало да се реализира договорка за комерсиалните връзки сред двете страни. Днес Европейска комисия съобщи, че диалозите за комерсиална договорка могат да продължат и след края на годината. Англия на няколко пъти към този момент изключи това като вид.

Междувременно Англия и Европейската комисия оповестиха, че са постигнали съглашение, което разрешава изтеглянето на оспорваните от Европейски Съюз клаузи в английския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на контракта за Брекзит, предадоха Франс прес и ДПА. С този закон на процедура Англия едностранно пренаписва елементи от съглашението си с Европейски Съюз за Брекзит.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и английският държавен министър за Брекзита Майкъл Гоув разговаряха за това по какъв начин Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като в същото време следва някои разпореждания на Европейски Съюз.

Въпросните клаузи включват граничните инспекции на скотски и растителни артикули, доставка на медикаменти, както и на охладени меса и други хранителни артикули до супермаркетите. Има и " уточнения " по отношение на използването на разпоредбите за държавните дотации.

В светлината на взетите решения английското държавно управление съобщи, че ще отстрани три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар - краткотраен закон, очертаващ комерсиалните връзки в четирите историко-географски региона на Обединеното кралство - Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи опонират на контракта за Брекзит сред Лондон и Брюксел.

 Брекзит: Разводът на 1 януари 2021 година може и да е късмет за Европейския съюз Виж още

Лондон ще отдръпна и член от различен проектозакон, който скоро ще бъде обсъждан в Народното събрание, по отношение на данъчните разпореждания в Северна Ирландия.

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън организираха два видеоконферентни диалога в последните дни. И при двата диалога пробив в договарянията не бе реализиран. Двамата водачи показаха единодушието си, че към момента не са налице изискванията за завършване на договорката за връзките след Брекзит сред двете договарящи страни. Двамата се договориха и да стартира подготовката за среща сред тях в Брюксел по-късно тази седмица.

 Защо рибата застана сред Обединеното кралство и Европейски Съюз Виж още

Между двете страни остават основни различия по три основни тематики - разпределението на квотите за лов на риба, единните правила на играта (нормите, които да съблюдава Англия, с цел да изнася артикули в ЕС) и метода на решение на бъдещи разногласия. И двете страни подчертаха (след първия им диалог на 5 декември, събота), че постигането на съглашение е невероятно без доближаване на позициите по тези тематики ", се споделя в взаимното изказване.

Днес немският министър по европейските въпроси Михаел Рот прикани Англия да покаже политическа воля. Той напомни, че бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел ще се базират на доверие и че тъкмо това доверие е изложено на риск в този момент по време на договарянията.

Напускането на Англия без съглашение също по този начин може да постави завършек на отворената невидима граница сред Република Ирландия, член на Европейски Съюз, и Северна Ирландия, която е в състава на Обединеното кралство, означи " Вашингтон пост ".

Един от оспорваните въпроси в договарянията е този за правото за лов на риба в английски води.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон обаче сподели, че страната му е срещу каквото и да съглашение, което е в ущърб за френския рибарски бранш и предизвести, че Париж ще наложи несъгласие на договорка, която счита за неприятна.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР