Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че талибаните ще бъдат съдени

...
Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че талибаните ще бъдат съдени
Коментари Харесай

Г-7 се събира на онлайн среща за Афганистан, Джонсън се закани на талибаните

Британският министър председател Борис Джонсън предизвести, че талибаните ще бъдат съдени съгласно дейностите им, съобщи Франс прес.

" С нашите сътрудници и съдружници ние ще продължим да използваме всички филантропични и дипломатически лостове за въздействие, с цел да запазим правата на индивида и защитим придобивките през двете последни десетилетия в Афганистан ", се споделя още в изказване на Джонсън.

То беше публикувано броени часове преди онлайн срещата на върха на Г-7, свикана за през днешния ден от английското ротационно председателство на групата. Срещата ще е отдадена на Афганистан. На нея ще вземат участие и ръководителите на Организация на обединените нации и на НАТО.

Очаква се на срещата другите страни от Г-7 да призоват Байдън да удължи крайния период за евакуация от Кабул, съобщи Ройтерс.

Представител на американската администрация съобщи, че Байдън се чака да реши до 24 часа дали крайният период, който в този момент е 31 август, да бъде продължен, добавя Ройтерс.

За повторно за два месеца Афганистан е тематика за разискване на срещата на върха на Г-7. На предходния конгрес в Корнуол през юни обаче въпросът беше на 57-о място в официалното съобщение от 70 точки и в 25 страници, признато в края на срещата, напомня Асошиейтед прес. В него тогава водачите на Г-7 призоваваха всички страни в Афганистан да понижат насилието и да договорят стъпки, които да разрешат сполучливото използване на трайно и всеобхватно преустановяване на огъня и да се ангажират изцяло с мирния развой. В изказването от юни Г-7 споделяше, че в Афганистан единственият метод за реализиране на обективен и дълготраен мир в полза на популацията е по пътя на устойчивото и и инклузивно политическо споразумяване на спора. Лидерите също така се ангажираха да запазят поддръжката си за афганистанското държавно управление и да отговорят на незабавните потребности на страната в сигурността и филантропичната област, както и да оказват помощ на народа на Афганистан, включително дами, младежи и малцинствени групи, да запазят мъчно извоюваните права и свободи.

Във в. " Телеграф " пък английският външен министър Доминик Рааб споделя, че страната му ще употребява всички средства разполагаем, с цел да се оправи с филантропичната рецесия в Афганистан, включително и наказания. Рааб добавя, че страната му оказва напън и върху непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да съгласуват някои параметри по отношение на дейностите отсега нататък по отношение на Афганистан. Рааб добавя,че страната му работи и с жизненоважни сътрудници в района като Индия и Пакистан по въпроса за Афганистан.

Междувременно английското външно министерство заяви, че страната е евакуирала до момента над 7100 души от Афганистан, съобщи Ройтерс. Процесът ще продължи, до момента в който има потребност и няма твърда дата за завършек на евакуационните полети, добавя ведомството.

Талибаните имат желание да сформират съвет за ръководство на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 души, включително и няколко членове на предходното държавно управление на страната, подкрепяно от Съединени американски щати. Това оповестява изданието " Форин полиси ".

Най-влиятелните хора в съвета ще станат съоснователят на придвижването на талибаните Абдул Гани Барадар, ръководителят на военната комисия в придвижването молла Якуб, наследник на съоснователя на талибаните молла Омар, а също и Халил Хакани, високопоставена фигура в мрежата Хакани, виновен за някои от най-големите терористични офанзиви в последните 20- години и един от терористите в черния лист на Организация на обединените нации и на Съединени американски щати.

Взети дружно тези мъже съставляват един от най-големите незаконни и терористични картели в света. Талибаните си докарват милиарди долари на година от производството и трафика на хероин и метамфетамини, както и от контрабанда на мрамор, литий и скъпоценни камъни, напомня изданието.

Талибаните желали да видят в състава на ръководещия съвет и Ахмад Масуд, сина на полевия пълководец Ахмад Шах Масуд, който организираше съпротивата против тях при първото им ръководство. Сега синът на Масуд оглавява силите, противопоставящи се на талибаните в провинция Панджшер.

Като цяло талибаните не желали да възвръщат поста на президент на Афганистан или пък да има какъвто и да едноличен водач, показва изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР