Британският премиер Борис Джонсън подаде оставката си като лидер на

...
Британският премиер Борис Джонсън подаде оставката си като лидер на
Коментари Харесай

Ролята на кралица Елизабет за оставката на Борис Джонсън

Британският министър председател Борис Джонсън подаде оставката си като водач на партията си, както и като министър-председател през вчерашния ден, 7 юли. Много хора във Англия и отвън нея обаче се запитаха каква е или би била ролята на кралицата в сходна обстановка?
 
Фразата Activate the Queen ( " Активирайте кралицата " ) стана доста известен хаштаг в обществените медии.

От People прецизират, че тя най-вероятно е пристигнала от коментар на редактора на The Times Джак Блекбърн, съгласно който Джонсън не бил подал самичък оставка. " Това ще задейства кралицата. Принципите " Ласелс " ще я накарат да отхвърли настояването му за разформироване на Народното събрание. След това тя би трябвало да реши дали да го уволни или не ".

Очевидно Блекбърн не се оказа прав, тъй като не се наложи кралицата да се меси в политиката на страната си - по-късно същия ден Борис Джонсън подаде оставка. Колкото до Принципите " Ласелс ", те водят началото си от персоналния секретар на бащата на Елизабет крал Джордж VI Томи Ласелс.

Ласелс е значима фигура за ръководството на Джордж VI, както и за първите месеци от възкачването на престола на Елизабет II. Въпросните правила са изискванията, при които монархът има право да откаже на министър-председател да разпусне Народното събрание.
 Снимка 580341
 

Условията на Ласелс са три: кралицата има право да откаже на премиера, в случай че Народното събрание към момента работи ефективно; в случай че предварителни избори биха навредили на стопанската система на страната; и в случай че кралицата разполага с различен министър-председател, който мигновено да заеме мястото му.
 Снимка 580343
 

Припомняме, че за цялото си 70-годишно ръководство Елизабет II е останала релативно неутрална по отношение на политиката в страната си. Борис Джонсън е 14-ият министър-председател по време на нейното царуване. Първият е Уинстън Чърчил.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР