Британският паунд потъна през седмицата до най-ниската си цена към

...
Британският паунд потъна през седмицата до най-ниската си цена към
Коментари Харесай

Стресът от твърдия BREXIT отслабва паунда

Британският паунд потъна през седмицата до най-ниската си цена към еврото от съвсем година, откогато британският министър председател Тереза Мей омаловажи последствията от възможното обособяване на Острова от Европейския съюз без комерсиална договорка. Липсата на съглашение за комерсиалните връзки с Европейски Съюз "няма да е краят на света ", разяснява пред кореспонденти Мей, преди да отлети на посещаване в Африка, където ще се опита да засилва комерсиалните връзки на страната си преди идния през март 2019-а BREXIT.

Думите на британския министър председател натиснаха надолу паунда, който на 28 август поевтиня до 90.98 пени за едно евро - най-ниската му цена от 11 септември 2017-а. На 29 август обаче британската валута укрепна и слезе под 90 пени за едно евро в късната следобедна европейска търговия

Котировките към зелените пари също се ускориха като от 1.2893 щ. $ за един паунд на 28 август те се качиха над 1.3 щ. $ ден по-късно. Причина за обрата бяха мненията на главните договарящи за BREXIT от двете страни. Английският министър за отделянето - Доминик Рааб, съобщи пред Народното събрание на страната, че се връща на масата на договарянията в Брюксел на 31 август и е убеден, че договорка ще има даже крайният период да се удължи и след октомври. Най-голям тласък за паунда обаче бяха думите на европейския отговорник за BREXIT - Мишел Барние, който увери, че Европейски Съюз желае да резервира колкото е допустимо по-тесни връзки с Лондон и е подготвен за невиждано партньорство с Острова.

Междувременно в разбор за клиентите си специалисти на "Ай Ен Джи " показват, че британската валута може да падне до 92 пени през идните седмици, до момента в който текат договарянията сред Лондон и Брюксел макар оповестените в последно време респектиращи стопански индикатори за британското стопанство. Късите позиции в английски паунд сега са най-вече от средата на 2017-а. Банкови анализатори пък предвиждат срив до 1.20 щ. $ за един паунд при положение на корав BREXIT.

Англия и Европейски Съюз не престават да настояват обществено, че желаят да сключат комерсиална договорка през идните седем седмици - до началото на срещата на върха на водачите на общността на 19 октомври, маркирано като краен период за съглашение. Зад кулисите обаче публични представители на двете страни признават, че сходен сюжет е недействителен и шушукат за отсрочване на датата на развода доникъде на ноември. Всъщност пазарни анализатори настояват, че множеството вложители към този момент са вкарали в цените на интервенциите си закъснение след края на октомври. При това забавянето не би трябвало да е прекомерно, с цел да може съглашението да бъде утвърдено от Народното събрание преди март 2019-а.

Централните банки, които държат паунди като част от валутните си запаси, може да продадат инвестиции за над 100 милиарда паунда при положение на "твърд " (без комерсиална сделка) BREXIT, сочи изследване на "Бенк ъф Америка Мерил Линч ", оповестено на 28 август.

Всъщност вероятността Островът и Европейският съюз да се "разведат " без съглашение става все по-голяма в очите на вложителите, които застраховат риска от срив на британските пари, в случай че Англия се окаже изолирана от Европейски Съюз - най-големия й търговски сътрудник. Евентуалните продажби на международните централни банки ще са главният катализатор за забележителен спад на паунда, в случай че Лондон не успее да се споразумее с Брюксел преди март 2019-а, оповестиха на клиентите си анализаторите на "Бенк ъф Америка Мерил Линч ". Те означиха, че валутните запаси в паунди сега са в размер на съвсем 500 милиарда $. (£388 billion).

По данни на МВФ делът на паунда в общия размер на банковите валутни запаси е 4.5 %. По сметки на американските банкери обаче междинната му стойност от 1995-а насам е 3.6%, а 1% намаляване се равнява на продажбата на 100 милиарда паунда. И при положение на сюжет на корав BREXIT запасите ще бъдат сведени още веднъж до 3.6 %.

Засега специалистите на "Бенк ъф Америка Мерил Линч " не чакат съществени промени в портфейлите на централните банки, тъй като мениджърите на запасите ще изчакат удостоверение за възможната липса на договорка, преди да се задействат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР