Британският министър-председател Тереза Мей изпрати днес писмо до председателя на

...
Британският министър-председател Тереза Мей изпрати днес писмо до председателя на
Коментари Харесай

Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Британският министър-председател Тереза Мей изпрати през днешния ден писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, в което желае отсрочване на Брекзит до 30 юни, заяви " Ройтерс ".

" Обединеното кралство предлага този интервал да завърши на 30 юни 2019 година ", сподели Мей в писмото. Ако бъде реализирано съглашение в английския парламент за излизането от Европейски Съюз преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да завърши по-рано.

Британското държавно управление желае Брекзит да бъде преди 23 май 2019 година, с цел да не провежда избори за Европейски парламент, само че към този момент продължава приготовленията за тези избори, в случай че това се окаже невероятно, сподели Мей в писмото.

Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 12 април, само че Мей бе принудена да изиска повече време, откакто Народното събрание не съумя да утвърди съглашението за отдръпването.

Според източник, представен от Би Би СИ, се чака Туск да предложи на Англия 12-месечно " гъвкаво " удължение на периода за Брекзит. Планът ще разреши на страната да напусне Европейски Съюз по-бързо, в случай че английският парламент ратифицира съглашение. Той обаче би трябвало да бъде одобрен на срещата на върха на европейските водачи идната седмица.

Мей продължава договарянията с водача на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, само че към момента не е ясно дали ще стигнат до компромисно решение в идващите няколко дни.

Европейски публични лица разясняват, че молбата за удължаването би трябвало да бъде подкрепена от мощни причини за какво Европейски Съюз да се съгласи. Попитан за вероятно 12-месечно отсрочване, френският финансов министър Брюно Льо Мер разяснява: " Ако не можем да разберем повода причината за какво Англия желае удължаването, не можем да дадем позитивен отговор. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (551)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР