Британският министър на вътрешните работи Прити Пател одобри екстрадицията на

...
Британският министър на вътрешните работи Прити Пател одобри екстрадицията на
Коментари Харесай

Великобритания ще екстрадира Джулиан Асандж в САЩ

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател утвърди екстрадицията на създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж в Съединените щати, където той е търсен по 17 обвинявания.

Асандж има правото да апелира решението в 14-дневен период. Ако обаче жалбата му бъде отхвърлена, той би трябвало да бъде екстрадиран в границите на 28 дни.

В Съединени американски щати против Асандж са повдигнати 17 обвинявания поради разкрити класифицирани документи през 2010-а и 2011 година, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Според юристите на Асандж те разкриват нарушавания, осъществени от Съединени американски щати и публикуването им е било в полза на обществеността.

Американски прокурори настояват обаче, че с дейностите си той е заплашил живота на сътрудници, чиито имена са попадали в изнесената информация.

Ако Асандж бъде приет за отговорен, може да получи до 175 години затвор.

В продължение на 7 години 50-годишният австралиец живееше в посолството на Еквадор в Лондон, само че след промяна на властта през 2019 година Кито отдръпна дипломатическата си отбрана и той беше задържан от английската полиция.
Оттогава е в затвор.

Екипът на " Уикилийкс " реагира на новината с коментар, че това е " тъмен ден за свободата на печата и английската народна власт ".

Решението на английския министър на вътрешните работи " не е краят на битката ", ще апелираме, се споделя още в обява на " Уикилийкс " в Туитър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР