Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че се

...
Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че се
Коментари Харесай

Великобритания се надява скоро да плати дълга от 400 млн. паунда към Иран

Британският министър на външните работи Лиз Тръс съобщи, че се надява Англия скоро да може да изплати 400-те милиона паунда дълг към Иран, от което зависи освобождението на Назанин Загари-Ратклиф и други английски жители.

Лиз Тръс е разговаряла по телефона с иранския си сътрудник Хосейн Амир-Абдолахиан. Правителствени чиновници от дълго време търсят правни способи Англия да изплати остарелия дълг, макар че интернационалните стопански наказания върху Иран затрудняват този развой.

От Форин офис няма публично известие за извършения диалог, само че не отхвърлиха, че се е състоял.

С навлизането на договарянията във Виена за иранската нуклеарна стратегия в решителна фаза евентуално Лиз Тръс счита, че е допустима договорка, разяснява вестник „ Гардиън “.

Двете страни упорстват, че дългът от 400 милиона паунда за неосъществената продажба на танкове за шаха на Иран през 70-те години, постоянно е бил считан за обособена част от договарянията във Виена и за ориста на Назанин Загари-Ратклиф и други трима британци с двойно поданство, на които се отхвърля право да изоставен страната.

Според ирански източник тонът на диалога е бил много другарски, като Иран е поискал да види по-голяма помощ от страна на Англия по отношение на бежанската рецесия от Афганистан по границите.

Според Иран Лиз Тръс е дали висока оценка на Техеран за това, че е приел към 2 милиона бежанци.

Отбелязва се, че значителен дял за стопляне на връзките евентуално е изиграло и визитата в понеделник в Техеран на ирландския външен министър Саймън Ковъни, който има опит като медиатор за освобождение на политически пандизчии в предишното.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР