Британският гений и баща съвременните компютърни науки Алан Тюринг е

...
Британският гений и баща съвременните компютърни науки Алан Тюринг е
Коментари Харесай

Бащата на компютърните науки Алан Тюринг е лицето на новата банкнота от 50 паунда

Британският талант и татко актуалните компютърни науки Алан Тюринг е лицето на новата банкнота от 50 паунда във Англия, оповестиха от английската банка.

Разбивачът на кодове, чийто живот беше разказан във кино лентата “Игра на кодове” с Бенедикт Къмбърбач, е едно от най-известните имена в актуалния компютърен свят. Смята се, че Алан Тюринг е татко и на актуалния изкуствен интелект, защото основава така наречен “тюринг тест” – серия от въпроси, чиято цел е да разграничат жив от синтетичен разсъдък. Благодарение на компютър, създаден от Тюринг по време на Втората международна война, английското държавно управление съумява да разбие кодовете на машината “Енигма” – уред употребен от немската войска за шифроване на известия.

“Алан Тюринг е исполин, на чийто плещи е построена огромна част от актуалния свят. Без него, светът ни щеше да наподобява по напълно друг начин”, разяснява шефът на английската банка Марк Карни.

Introducing the face of the new £50 note - the father of computer science, Alan Turing.” Find out more https://t.co/pO7eu9nfHT #Turing50 #ThinkScience pic.twitter.com/RLmXD0QUQY
— Bank of England (@bankofengland) July 15, 2019
Въпреки множеството велики достижения, Алън Тюринг е получил справедливо почитание едвам след гибелта си.

През 1952 година той застава на подсъдимата пейка и е наказан на химическа кастрация, тъй като е имал еднополова сантиментална връзка с различен мъж.

През 1954 година е открит мъртъв в дома си, като аутопсията демонстрира отравяне с цианид. На масата до тялото му е открита изядена на половина ябълка, за която се счита, че е била напоена с отровата. Носят се митове, че точно тази ябълка и Алан Тюринг са въодушевили Стив Джобс да избере отхапана ябълка за логото на “Епъл”.
Семейството на Алън Тюринг желае помилването на 50 000 наказани хомосексуалисти 15 000 са още живи, в листата е и Оскар Уайлд
Английската кралица Елизабет II помилва Алан Тюринг едвам през 2013 година

Процесът по избирането на Тюринг за лицето на новата банкнота стартира през 2018 година Шестседмичен развой по номиниране стига до лист от 12 учени, измежду които Стивън Хокинг, Ада Лъвлейс и Чарлз Бабич.

Банкнотата с лика на Алан Тюринг влиза в обращение през 2021 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР