Британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил

...
Британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил
Коментари Харесай

Облаците се сгъстяват над Борис Джонсън: трети министър подаде оставка

Британският държавен министър по въпросите на децата и фамилиите Уил Куинс подаде оставка през днешния ден, като сподели, че напуща, откакто е получил " неточни “ указания за направено от министър-председателя Борис Джонсън предопределение на политик, против който е имало недоволства, съобщи Ройтерс.

" Благодаря Ви, че се срещнахте с мен нощес и за откровеното Ви опрощение по отношение на инструкциите, които получих от (Даунинг стрийт) номер 10 преди срещата с медиите в понеделник и които в този момент знаем, че са били неточни “, съобщи Куинс в изпратеното до Джонсън писмо с оставката си, оповестено в Туитър. „ С огромна горест и страдание чувствам, че нямам различен избор с изключение на да връча оставката си като министър по въпросите на децата и фамилиите, откакто доброжелателно одобрих и повторих тези уверения “, сподели той.

Британският министър председател Борис Джонсън е изправен пред най-сериозната управническа рецесия, откогато е на власт, откакто през вчерашния ден още двама министри подадоха оставки - Риши Сунак като министър на финансите, а Саджид Джавид като министър на опазването на здравето.

Премиерът се бори да остане на власт, откакто методът, по който той се оправи със абсурда към някогашния заместник-отговорник по партийната дисциплинираност на консерваторите Крис Пинчър, стана следващият проблем, повдигнал въпроси за неговата преценка.

Поднесеното от премиера опрощение и поемането на виновността не съумя да предотврати напускането на двама висши министри и евентуални противници за лидерския пост, като и двамата се изрекоха остро в писмата, съпътстващи уведомленията им за оставка. Сунак сподели, че " обществеността с право чака държавното управление да бъде ръководено по верен, способен и сериозен метод " и добави: " Вярвам, че си коства да се боря за тези стандарти и по тази причина си депозирам оставката ".

За нов финансов министър беше назначен Надим Захауи, а министърката, отговаряща за университетите, Мишел Донелан, поема досегашния му пост на министър на образованието.

Джавид сподели, че английският народ " чака честност от своето държавно управление ", само че гласоподавателите към този момент считат, че администрацията на Джонсън нито е способена, нито " работи в интерес на националния интерес ". Той беше заменен на поста министър на опазването на здравето от Стив Баркли, началника на канцеларията на премиера.

Авторитетът на Джонсън към този момент пострада след вота на съмнение, на който 41 % от депутатите от личната му партия отдръпнаха поддръжката си. Загубите през юни на значими междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд, накараха ръководителят на партията Оливър Даудън да подаде оставка. Освен това още не е сподавен гневът, провокиран от празненствата на " Даунинг стрийт ", провеждани в нарушаване на въведените поради ковид локдауни.

Оставките на Джавид и Сунак значат, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост, само че някои министри, в това число Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха сигнал, че ще останат в държавното управление.

Знак, че министър председателят е в заплаха, пристигна с небрежно проведеното изявление, излъчено от кабинета му в Народното събрание. Той се опита да ограничи провалите от абсурда към Крис Пинчър, откакто стана ясно, че е не запомнил, че му е било казвано за предходни обвинявания в " несвоевременно " държание.

Пинчър подаде оставка от поста заместител основен отговорник по партийната дисциплинираност предходната седмица, откакто излязоха нескрито изказвания, че е опипвал двама мъже в първокласен частен лондонски клуб, само че Джонсън е знаел за обвиняванията против него още през 2019 година. Премиерът призна, че е трябвало да уволни Пинчър, когато е било открито че се е държал несвоевременно, до момента в който е работел в министерството на външните работи през 2019 година, само че вместо това го е назначил на други длъжности в държавното управление. Запитан дали това е било неправилно, Джонсън сподели: " Смятам, че това беше неточност и сервирам извинения за това. Поглеждайки обратно, това не беше вярно. Извинявам се на всички, които са били тежко наранени от това. Искам да е изцяло ясно, че в това държавно управление няма място за някой, който се държи като див звяр или злоупотребява с властта си ".

На депутатите бе казано, че Джонсън не си е спомнял дали му е било обявено за предходните обвинявания от 2019 година. Тогава вицепремиерът Доминик Рааб, който по това време беше министър на външните работи, " недвусмислено " се скарал на Пинчър за " неуместното " му държание. Намесила се и групата за нравственос на канцеларията на кабинета.

След трагичната оставка на Пинчър " номер 10 " (на " Даунинг стрийт " ) в началото твърдеше, че Джонсън не е знаел за каквито и да било " съответни изказвания ". Но в понеделник тази позиция се промени и беше прието, че министър председателят е знаел за " изказвания, от които или нищо не е последвало, или не са приключили с подаване на публично недоволство ".

Министърът към канцеларията на държавното управление Майкъл Елис сподели пред депутати: " Миналата седмица, когато се появиха нови изказвания, министър председателят не си спомни незабавно за диалога за този случай в края на 2019 година ". " Веднага щом му беше напомнено, пресслужбата на номер 10 поправя общественото си изказване ".

Джонсън отхвърли да е излъгал съветниците си за обстановката. Признанието, че е не запомнил за предходните недоволства пристигна, откакто някогашният най-висш държавен чиновник в министерството на външните работи Лорд Макдоналд, сподели, че първичната версия на " номер 10 " " не дава отговор на истината " и министър председателят е бил информиран " персонално ".

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър прикани за производство на избори и сподели: " Само същинска смяна на държавното управление може да даде на Англия новото начало, от което тя се нуждае ".

В Камарата на общините измежду депутатите консерватори породиха непокорен настроения и критици се редяха на опашка, с цел да осъдят метода, по който " номер 10 " се е справил със обстановката. Но лоялни на Джонсън министри се сплотиха към него след снощните оставки. Министърката на културата Надин Дорис сподели, че той " поредно взема верни решения по значимите въпроси ", а министърът за опциите, основани от Брекзит, Джейкъб Рийс-Мог, сподели, че извоюваният на изборите през 2019 година мандат " не трябва да бъде отнеман от Джонсън, тъй като избран брой хора са подали оставка ".

Играта за Борис Джонсън завърши, пишат английски издания

Британските вестници рисуват в днешните си броеве мрачна картина за премиера Борис Джонсън.

" Играта завърши ", написа в. " Таймс " и акцентира, че " е неправилно ", че Джонсън към момента е вкопчен във властта, защото той " изгуби доверието на партията си и на страната ".

" Немислимо е Джонсън, който не съумя да си подсигурява поддръжката на 148 депутати при вота на съмнение предишния месец, да възвърне престижа си, с цел да бъде водачът, от който страната се нуждае в изискванията на остра национална рецесия ", отбелязва " Таймс ".

Бившият министър на опазването на здравето Джереми Хънт и министърът на защитата Бен Уолъс са спрягани за вероятни приемници на Джонсън, написа в публикация в " Таймс " журналистът Иън Мартин.

Борис Джонсън би трябвало да подаде оставка, тъй като другояче рискува " да повлече със себе си партията и държавното управление ", написа за " Дейли телеграф " някогашният министър по въпросите на Брекзит Дейвид Фрост.

" Останалите министри в държавно управление би трябвало в този момент да се замислят дали в действителност са задоволени от посоката, в която се върви понастоящем ", приканва Фрост.

Журналистът от " Дейли мейл " Стивън Глоувър показва възхищението си от Джонсън и го разказва като " извънреден политик, който превъзхожда съвсем всички останали членове на държавното управление ". Джонсън ще бъде уважаван за това, че осъществя Брекзит, акцентира Глоувър. " Въпреки всичко, което се случи, и макар достиженията си обаче Джонсън наподобява е жертван като министър председател ", заключава журналистът.

Единственият въпрос, който остава без отговор, е по какъв метод и по кое време тъкмо ще си тръгне Джонсън от премиерския пост, написа за в. " Гардиън " журналистката Поли Тойнби.

" Малцина са тези, които чакат той да се яви на идващите избори ", акцентира Тойнби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР