Британските консерватори ще продължат да управляват Великобритания, след като сключиха

...
Британските консерватори ще продължат да управляват Великобритания, след като сключиха
Коментари Харесай

Тереза Мей откупи властта си срещу 1 млрд. лири за юнионистите

Британските консерватори ще продължат да ръководят Англия, откакто подписаха съглашение за парламентарна поддръжка с Демократическата юнионистка партия от Северна Ирландия, съобщи Би Би Си.

Малкият съдружен сътрудник на торите няма да има собствен представител в кабинета на премиера Тереза Мей, само че ще получи 1 милиарда лири, които ще бъдат вложени за развиването на Северна Ирландия в границите на идващите две години.

Споразумението с съдружния сътрудник

Споразумението за поддръжка беше подписано през вчерашния ден на гала на " Даунинг стрийт " 10. До него се стигна, откакто Консервативната партия на Мей загуби болшинството си в Народното събрание на свиканите от нея предварителни избори на 8 юни и се нуждаеше от поддръжка, с цел да образува държавно управление. Торите завоюваха 318 места от общо 650 в английския парламент. Юнионистите имат 10 депутати. Според съглашението от три страници юнионистите ще поддържат торите при основни гласувания в Народното събрание, свързани с излизането на страната от Европейски Съюз, по бюджетните въпроси, при всички вотове на доверие в Народното събрание и по въпроси, свързани с осъществяване на държавната стратегия.

Но юнионистите няма да имат никаква роля в политическите диалози на английското държавно управление, свързани със Северна Ирландия. Предвидено е съглашението да работи през целия петгодишен мандат на този парламент, само че след първите две години ще се прегледа още веднъж и в случай че е належащо, ще се ревизира.

Планът на Тереза Мей за европейските жители на Острова

След като се контракти с юнионистите, Мей разгласи през вчерашния ден пред Народното събрание и проекта си за статута на жителите на страните от Европейски Съюз, живеещи на Острова след Брекзит. " Искаме да останете ", обърна се тя към 3,2 милиона жители на страни от Европейски Съюз във Англия. Мей съобщи, че те са " неразделна част от икономическата и културната конструкция " на Обединеното кралство.

Планът на Тереза Мей планува всички жителите на страните от Европейски Съюз, които законно са обитавали в страната в последните 5 години, да получат право на престояване. Те ще могат да доведат съпрузите и децата си. Хората, получили този статут, ще могат да живеят, работят, учат и да получават обществени помощи, както и в този момент.

Необходимите 5 години би трябвало да се навършват в интервала сред 29 март 2017 година - момента на активиране на член 50 от Лисабонския контракт за излизането на страната от Европейски Съюз, и 29 март 2019 година - датата, на която официално Англия към този момент няма да е част от Европейски Съюз. Тя, естествено, няма по какъв начин да бъде конкретизирана на този стадий.

Европейците, които не са обитавали 5 години на Острова, ще получат двегодишен гратисен интервал, в който могат да аплайват за краткотрайно жителство.

Премиерът Тереза Мей обаче акцентира, че ограниченията би трябвало да бъдат реципрочни и страните от Европейски Съюз да приложат сходни правила за 1,2 млн. английски жители, живеещи на територията на общността.

"При използването на проекта Лондон няма да се преценява с решения на основания в Люксембург Съд на Европейски Съюз ", акцентира Мей.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР