Британски учени откриха странни създания под дебелия 900 метра антарктически

...
Британски учени откриха странни създания под дебелия 900 метра антарктически
Коментари Харесай

Учени откриха странни създания под антарктическия лед

Британски учени откриха " странни създания " под дебелия 900 метра антарктически мразовит шелф, заяви New Scientist.

Неволното разкриване на морски живот върху камък под антарктически мразовит шелф, изцяло прекатурна визиите на учените за това по какъв начин организмите могат да живеят в среда, надалеч от слънчевата светлина, съгласно екип от биолози.

Откритието е направено инцидентно при сондажни работи на шелфа Филхнер Рон. Джеймс Смит и Пол Анкер от Британския антарктически институт пробиват дебелия 900 метра мразовит шелф и пускат камера в дупката, в търсене на тиня от морското дъно. За тяхна изненада, камерата открива нещо изцяло ненадейно - камък, ограден от голям брой живи същества.

На сниманите фрагменти са видяни 16 гъби и други 22 неидентифицирани създания, измежду които може да има и Морски жълъди. Това е първият път, когато имобилен живот като тези същества е открит под антарктическа ледена завивка, се споделя в изследването на изследователският екип.

Неподвижни животни в сходни условия - цялостна мрачевина и температура минус 2,2 градуса Целзий, до момента не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са следени доста малко типове.

Life found beneath Antarctic ice sheet 'shouldn't be there'
— New Scientist (@newscientist)
" Това изобретение е един от тези щастливи произшествия, които дават нова посока на концепциите. То ни демонстрира, че антарктическият морски живот е необикновено специфичен и изумително приспособен към този заледен свят " - сподели Хю Грифитс, който е съавтор на проучването.

Прикрепените за скалата на дъното животни са били на 1500 км от източник на фотосинтеза.

" Откритието ни повдига толкоз доста въпроси, доста повече от отговорите, които дава. Например: " Как са попаднали там? ", " С какво се хранят? ", " Какво ще се случи с тези общности, в случай че леденият шелф се разпадне? " сподели Грифитс.

Статия за откритието е оповестена в сп. " Предели на морската просвета " ( Frontiers in Marine Science).



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР