Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде

...
Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде
Коментари Харесай

Британски съд отложи екстрадицията на Асанж

Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в Съединени американски щати по обвинявания в шпионаж, в случай че американските управляващи не подсигуряват, че няма да получи смъртно наказване , заяви АП. Това дава на създателя на WikiLeaks частична победа в дългата му правосъдна борба за публикуването на секретни американски документи от уеб страницата.

Двама съдии от Върховния съд обявиха, че ще дадат опция на Асанж да подаде нова тъжба, в случай че американските управляващи не дадат спомагателни гаранции в границите на три седмици какво ще се случи с него . Решението значи, че правосъдната сага, която се проточи повече от десетилетие, ще продължи - и Асанж ще остане в лондонския затвор " Белмарш " с висока степен на сигурност, където прекара последните пет години.

Съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън обявиха, че Съединени американски щати би трябвало да подсигуряват, че на Асанж, който е австралиец, " ще бъде предоставена същата отбрана по Първата корекция като на жител на Съединените щати и че няма да бъде наложено смъртно наказване " .

Съдиите обявиха, че в случай че Съединени американски щати показват нови гаранции, " ще дадем опция на страните да създадат спомагателни изказвания, преди да вземем дефинитивно решение по молбата за позволение за обжалване " . Съдиите обявиха, че в случай че Съединени американски щати създадат тези изказвания, чуването ще се организира на 20 май.

Поддръжниците на Асанж настояват, че той е публицист, предпазен от Първата корекция, който е разкрил непозволени дейности на американските военни в Ирак и Афганистан, които са били в полза на обществото . Те настояват, че правосъдното му гонене е политически стимулирано и той не може да получи обективен развой в Съединени американски щати.

Съпругата на Асанж Стела съобщи, че създателят на Уикилийкс " е преследван, тъй като е разкрил същинската цена на войната в човешки животи " .

" Администрацията на Байдън не би трябвало да дава гаранции. Те би трябвало да се откажат от това срамно дело, което в никакъв случай не е трябвало да бъде завеждано ", сподели тя пред Върховния съд в Лондон.

Решението е взето след двудневно чуване във Върховния съд през февруари, на което юристът на Асанж Едуард Фицджералд съобщи, че американските управляващи се пробват да го санкционират за това, че " Уикилийкс " е разкрил престъпност от страна на държавното управление на Съединени американски щати в невиждан мащаб ", в това число изтезания и убийства.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че дейностите на Асанж са надхвърлили рамките на публицистиката, като е желал, крадял и безсистемно разгласил класифицирани държавни документи, които са застрашавали живота на почтени хора .

Съдиите отхвърлиха шест от деветте учредения за обжалване на Асанж, в това число изказванието, че преследването му е политическо. Те обявиха, че въпреки Асандж " да е работил по политически убеждения... от това обаче не следва, че настояването за екстрадицията му е отправено поради политическите му възгледи " .

Те одобриха три учредения за обжалване: опасността за свободата на словото на Асанж, изказванието на Асанж, че е подложен в неподходящо състояние, защото не е жител на Съединени американски щати, и рискът да получи смъртно наказване.

Американските управляващи дадоха обещание, че Асанж няма да получи смъртно наказване, само че съдиите обявиха, че " нищо в съществуващото обезпечаване не попречва категорично налагането на смъртно наказване " .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР