Британската Служба за конкуренция и пазар (CMA) съобщи, че започва

...
Британската Служба за конкуренция и пазар (CMA) съобщи, че започва
Коментари Харесай

Лондон разследва пазара на горива заради скока на цените

Британската Служба за конкуренция и пазар (CMA) заяви, че стартира следствие на пазара на горива, където цените скачат, обезпокоена от възходящата разлика сред цената на суровия нефт и тази на бензина и дизела на изхода на рафинериите. Това съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Увеличаването на тази разлика, която се утрои предходната година, се отразява на цените по бензиностанциите, като е добавило 24 пенса (28 евроцента) на литър, показва ведомството в официално съобщение. Миналия месец във Англия зареждането на контейнер на средноголяма фамилна кола струваше 105,29 английски лири (близо 129 евро), съгласно асоциацията на потребителите. Инфлацията в страната е най-високата от 40 години.

Причини за този скок на цените са увеличеното търсене след анулацията на здравните ограничавания, до момента в който някои мощности на рафинериите бяха спрени по време на пандемията, както и войната в Украйна и глобите против Русия, защото и двете страни са огромни експортьорки на рафинирани артикули, съгласно службата за конкуренцията.

Невъзможно е да се избегне международният напън, тласкащ нагоре цените на горивата, само че възходящата разлика сред цената на петрола и цените на едро на бензина и дизела е обезпокоителна, уточни юридическата директорка на службата Сара Кардел, представена в официалното съобщение. Службата е почнала задълбочено пазарно изследване, първите заключения от което ще бъдат оповестени през есента.

Според отчета на службата за конкуренцията разликата сред цената на излизане от рафинерията и на бензиностанциите се трансформира, само че остава към 10 пенса на литър.

Британското държавно управление разгласи в края на март понижение на акцизите върху горивата в продължение на 12 месеца от 5 пенса на литър.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР