Британската компания DeepMind създаде инструмент за изкуствен интелект, който може

...
Британската компания DeepMind създаде инструмент за изкуствен интелект, който може
Коментари Харесай

AI помага на историци да дешифрират древни писания

Британската компания DeepMind сътвори инструмент за изкуствен интелект, който може да помогне на историците да възстановят древногръцки текстове със 72 % акуратност. Той също по този начин е в положение да дефинира възрастта на античните надписи с неточност от единствено 30 години, съобщи Technews.bg.

Когато възвръщат антични текстове, историците нормално се интересуват от постигането на три съществени цели: възобновяване на текста и установяване тъкмо по кое време и къде е написан. За да създадат това, специалистите търсят отличителни черти и модели в стила на писане и по-късно ги съпоставят с към този момент известни антични текстове.

„ Въпреки това е много мъчно за човек да употребява всички съществуващи подобаващи данни и всякога да открива главните модели”, споделя откривателят Тея Сомършилд от университета Ка Фоскари в Италия.

За да опрости задачата на археолозите, AI компанията DeepMind, в съдействие с учени, създаде специфичен логаритъм, основан на машинно образование – той е кръстен Итака на известния гръцки град.

За образование на Итака екипът употребява към 60 000 древногръцки текстове от цялото Средиземноморие, които към този момент са добре проучени и е известно, че са написани сред 700 година пр.н.е. и 500 г.сл.Хр. За да тества успеваемостта на логаритъма, екипът прикрива някои от знаците във към този момент дешифрираните текстове и по-късно ревизира по какъв начин AI попълня изчезналите детайли.

След това екипът употребява набор от данни от близо 8000 добре проучени и разбрани надписа, с цел да ревизира дали Итака самичък може да се оправи с възобновяване на текстовете. Оказа се, че логаритъмът може независимо да възвръща текстове с акуратност от 62%, до момента в който историците и археолозите демонстрират единствено 25% акуратност. Най-добри резултати обаче сподели взаимната работа на Итака и учените.

„ Когато историците употребяват Итака, тяхната успеваемост при възобновяване на текст в действителност се усилва до 72%”, отбелязва Тея Сомършилд.

Изкуственият разсъдък може също да предскаже къде са били написани текстове в началото в античния средиземноморски свят с над 70% акуратност.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР