Британската актриса Тилда Суинтън ще бъде наградена със Златен лъв“

...
Британската актриса Тилда Суинтън ще бъде наградена със Златен лъв“
Коментари Харесай

Тилда Суинтън със „Златен лъв“ за цялостен принос

Британската актриса Тилда Суинтън ще бъде наградена със „ Златен лъв “ за изцяло творчество на Венецианския кино фестивал. 77-мото издание му издание ще се организира от 2 до 12 септември и макар обстановката с ковид, уредниците отхвърлят да минат онлайн, вместо това ще съкратят програмата.

Голямото самопризнание за 59-годишната Суинтън бе оповестено от борда на шефовете на Венецианското биенале след предложение на шефа на кинофорума Алберто Барбера. „ Златен лъв “ от най-стария кино фестивал ще получи и режисьорката Ан Хуей, която е измежду най-значимите имена в азиатското кино и има голям принос за актуалното киноизкуство там. Сред най-известните й филми са " Летен сняг ", " Златни времена ", " Обикновен живот ".

 „ За мен ще бъде чиста наслада да дойда във Венеция, да ознаменувам безсмъртното кино и безапелационното му оцеляване пред лицето на всички провокации на еволюцията “, сподели Тилда Суинтън в публично изказване.

Пътят на Суинтън в киното стартира през 1985 година в " Караваджо " на режисьора Дерек Джарман. Съвместната им работа е толкоз сполучлива, че актрисата се снима във всички негови филми след този. За един от общите им планове – " Едуард II ", британката получава премията за женска роля от Венецианския фестивал през 1991 година



Снимала се е в над 80 кино лентата и има награди " Оскар " и " БАФТА " за ролята си в " Майкъл Клейтън ". Една от най-разпознаваемите й функции остава тази на Орландо – в акомодация по едноименния разказ на Вирджиния Улф от Сали Потър.



Тилда Суинтън взе участие и във филми на режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Лука Гуаданино, Уес Андерсън, взе участие и в огромната звезда от последните Оскари – драмата " Паразит ", който стана първият чуждоезичен филм с огромната премия на Гилдията на филмовите артисти.

Позната е още от " Хрониките на Нарния ", " Доктор Стрейндж ", " Трябва да поговорим за Кевин ", " Джулия ", " Гранд Хотел Будапеща "  и други



Обаятелното й лъчение и ексцентричната визия я трансформират в икона на андрогинността още през 90-те години. Андрогинията се характеризира със комбинация сред мъжествени и женствени черти във визията индивида, а хората, които смятат себе си за андрогени, не се дефинират полово.

" Винаги съм знаела, че не съм красива. Това е огромно предимство. Всичките ми красиви другари рано или късно пуснаха своята осанка в оборот. Те от самото начало се съобразяваха с това, че имат светли коси, сини очи, сочни устни и че са длъжни да се държат уместно. Това е голямо задължение, от което бях лишена. Мен не ме възприемаха като момиче, а и аз себе си не намирах за такова. Отрязах сексуалността в себе си и разбрах, че това е доста комфортно ", споделя актрисата. " Случвало се е да ме нарекат „ сър ” в асансьора или на улицата. Навярно тъй като съм висока и не спекулирам с грима. Веднъж, като минавах през контрола на летището, ме ревизираха мъже. "

Актрисата играе доста фантастични функции – върколак, магьосница, ангел. Мистичната си хубост придвижва и на стилния подиум, където работи взаимно с дизайнери като холандците Viktor & Rolf.



 
Чернобил “ със 7 награди БАФТА за телевизионно майсторство

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР