Британец сред най-малко 5 души, убити в една седмица на бурни протести в Кейптаун

...
Британец беше убит на фона на бурни протести в южноафриканския
Коментари Харесай

Британец беше убит на фона на бурни протести в южноафриканския град Кейптаун след като превозното средство, в което се возеше, влезе в разгара на някои от безредиците

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 10 август 2023 г., 6:26 ч.

КЕЙПТАУН, Южна Африка -- Британец беше убит на фона на насилствени протести в южноафриканския град Кейптаун, след като превозното средство, в което се возеше, влезе в разгара на някои от безредиците.

40-годишният мъж е седял на пътническата седалка в превозното средство, когато е бил прострелян в главата, каза южноафриканската полиция. В автомобила са пътували още двама пътници и бебе. Пътниците са били откарани в болница за медицинска помощ, каза полицията.

Южноафриканската полиция каза, че е образувала случай на убийство заради стрелбата, която се случи миналата седмица в Nyanga град близо до международното летище в Кейптаун и беше потвърдено от полицията в четвъртък.

Поне петима души са били убити в една седмица на протести във втория в Южна Африка най-големият град и най-популярната туристическа дестинация. Протестите бяха предизвикани от спор между таксиметрови шофьори на микробуси и градските власти.

Поне 120 души са арестувани, каза министърът на полицията Беки Челе, след няколко стрелби, въоръжени грабежи и грабежи и палежи на превозни средства, включително градски автобуси.

Някои протестиращи пускаха големи камъни от мостове върху автомобили, движещи се по главната магистрала на Кейптаун отдолу.

Протестите започнаха миналия четвъртък, след като таксиметрови шофьори на микробуси свикаха едноседмична стачка в отговор на жестоката, според тях, тактика на полицията и градските власти при задържането на някои от превозните им средства. Националният синдикат, който ръководи индустрията за таксита с микробуси, казва, че техните шофьори са несправедливо атакувани от властите за дребни нарушения, като например водачи, които не носят предпазни колани.

Градските власти казват, че много от таксиметровите микробуси са неизправни и представляват опасност за останалите водачи. Такситата с микробуси имат репутация в Южна Африка, че понякога пренебрегват пътните правила под натиск да доставят бързо пътниците и да увеличат максимално печалбите си, но те са от решаващо значение за привличането на милиони на работа и училище.

Длъжностни лица от профсъюза на данъците на микробусите отричат ​​техните членове да подбуждат към насилието.

Стачката имаше отрицателно въздействие върху Кейптаун и подчертава как Южна Африка разчита на микробусите такситата като вид обществен транспорт номер 1.

Близо половин милион деца пропуснаха училище тази седмица в Кейптаун и по-голямата провинция Западен Кейп поради стачката, а десетки хиляди учители и други не можаха да се захванат за работа, което кара много предприятия да затварят или намаляват услугите си поради липса на персонал.

Засегнати са критични услуги като болници и има опасения относно намаляването на хранителните доставки в магазините за хранителни стоки поради въздействието на насилието, което затруднява движението на камионите за доставка .

Проучванията изчисляват, че близо 70% от южноафриканските домакинства разчитат на микробуси с таксита, за да стигнат до училище или работа, статистика, която също е свидетелство за лошото състояние на традиционните видове обществен транспорт като железопътен транспорт и градски автобуси в най-развитата икономика на Африка.

Стачката трябваше да приключи в четвъртък, но продължи след преговори между Кейптаун и националното микробусно такси съюзът SANTACO се разпадна, когато насилието пламна. Кметът на Кейптаун Джордин Хил-Люис каза, че протестите са намалели в четвъртък сутринта и покани служителите на SANTACO да подновят преговорите.

„Основният конфликт тук е между таксиметровата асоциация и градът. Ако тези двамата не дойдат на масата, ние няма да разрешим този въпрос“, каза министърът на полицията Целе.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР